image

Szabadidős program tervezésekor nem árt tudni, hogy a légszennyezettség milyen mértékű egy városban. Egy ingyenes alkalmazás lehet ilyenkor a segítség.

A légszennyezettséget nem árt komolyan venni, az űrből például elég látványos, hogy ettől beteg a Föld. A levegő minőségének adatai főként akkor jöhetnek jól, ha szabadidős programot tervezünk, vagy bárkinek, aki sokat van a szabadban és városban él. Érdemes letölteniük az Androidra és iPhone-ra is ingyenes Plume Air Report alkalmazást.Ez az app a világ minden táján mutatja a legfrissebb légszennyezettségi adatokat, Magyarországról az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) friss adatait használja fel. Regisztráció után bármikor is lépünk az alkalmazásba, látjuk, hogy a városunkban épp milyen a levegő minősége. Ezt először egyetlen számban fejezi ki (Plume Index), ezzel az éves átlaghoz lehet viszonyítani a légszennyezettség szintjét.

Ha a körben jobbra vagy balra húzzuk az ujjunkat, akkor különböző káros anyagok koncentrációit is mutatja az alkalmazás, illetve angol szavakkal is jelzi, hogy milyen a levegő minősége. Aki még részletesebb adatokat akar, annak érdemes az OLM honlapjára látogatnia, ahol további információkat kaphat, mint például az alábbi térképen.A Plume Air Report alkalmazásban alul a jobb oldali ikonnal egy fotót is lehet készíteni a városról, amelyre a friss adatokat helyezi az app, majd megosztható a helyi információkkal ellátott kép.

Forrás: HVG
Fotó: HVG