image

Legyen szó a fényképezőgép adatkábeléről, a monitor tápkábeléről vagy a laptophoz tartozó töltőzsinórról, egy dologban megegyeznek: szinte mindegyiken van egy furcsa dudor, amit a gyártó szerelt az eszközre. Bár elsőre nem tűnik túl fontos dolognak, valójában nagyon is nélkülözhetetlen tartozékról van szó.

Az elektromos áramot szállító kábel egyfajta “antennaként” is funkcionál, ami képes külső forrásból energiát összegyűjteni és továbbítani. Ennek eredménye az elektromágneses interferencia (EMI), ami zavarhatja, vagy kárt is okozhat a céleszközben. A The Science World szerint gyártók ennek elkerülése érdekében alkalmazzák a kábeleken azt a bizonyos dudort, amit hivatalosan ferritgyűrűnek neveznek. A henger belsejében ferrit található, ami a kábelben folyó elektromos áram hatására mágneses teret generál. Ez a mágneses mező segít csillapítani az EMI-t, így a beérkező jel már nem fog zavart okozni a laptopban.

A ferritgyűrűt mindig a céleszközhöz közel kell elhelyezni, hogy minél hatékonyabb legyen a szűrés. Érdekesség, hogy 2000-es évek környékén, amikor a digitális fényképezőgépek megjelentek, még nem mindegyik kábelt látták el védelemmel, a gyűrűt a használati utasításnak megfelelően kellett felhelyezni a számítógépet és a készüléket összekötő adatkábelre.

Forrás: HVG
Fotó: HVG

2016. június 13. 10:59 | Haladó, Kezdő, Még több informatika