Battery icon

Olyan kapacitású akkumulátort még nem gyártottak, amelyik tökéletesen kielégítené a felhasználók igényeit. De nem keveset lehet javítani a fogyasztáson. Néhány egyszerű, könnyen elvégezhető beállítás módosításával érzékelhetően meghosszabbodhat az okostelefon akkumulátorának üzemideje.

1. Csökkentsük optimálisra a fényerőt

Messze a kijelző a legnagyobb fogyasztó az okostelefonokon: ennek konfigurálása sokat javíthat az akkuidőn. A legtöbbet a kézi beállítással tehetünk, mert a környezeti fényekhez (elvben) alkalmazkodó fényerő opció csak ritkán találja el az ízlésünknek megfelelő fényerőt, de még ráadásul nem is elég takarékos. Többre megyünk, ha magunk döntjük el, mennyi legyen a maximális fényerő.

2. Képernyő automatikus kikapcsolása

Meglepően sok szuflát lehet megtakarítani az akkumulátornak azzal, ha a Beállítások/Kijelző/Alvó mód opcióban a gyárilag beállított 30 másodpercet a felére csökkentjük. Az esetek többségében nem nézzük tovább a kijelzőt. Ha mégis, akkor lehet „simogatni”, vagy a Google Play egyik Keep Screen On programjával a folyamatosan ébren tartandó programokat beállítani.

alvo-mod (1)

3. Kapcsoljuk ki a rezgést

Érdemes fontolóra venni, hogy mindig bekapcsolva tartsuk-e a rezgést, mert bármilyen meglepően hangzik, egyes mérések szerint a rezgőmotor több energiát tud pazarolni az akkumulátorból, mint a csengőhang. Be- és kikapcsolása a Beállítások/Hangok/Rezgés/Rezgés erőssége menüpontban lehetséges.

rezges

4. Használjunk fekete háttérképet

Ha a mobil kijelzője AMOLED (Samsung és társai), s nem IPS (LG és társai), akkor minél több fekete szín van a háttérképen, annál jobb. Az AMOLED kijelzőkön ugyanis csak a különféle színeket adják LED-ek, a feketét egyszerűen a világítás hiányával oldják meg. IPS kijelző esetében sajnos ez a csel nem ér.

5. Néha alkalmazzuk a “ne zavarjon” üzemmódot

A legtöbb mai Android gyárilag rendelkezik ezzel az üzemmóddal. Amikor tényleg zavarnának bennünket, halkítás helyett jobb a „ne zavarj” módot használni, ami blokkolja a bejövő hívásokat, kikapcsolja az internetet és a wifit.

6. Tisztítsuk meg a mobilt a widgetektől

Látványosak az animáló, folyamatosan frissülő holmik, de mivel többségük, mint például az időjárás widgetek, még nyakra-főre kapcsolódnak is a webre, rémesen pusztítják az akku szufláját akkor is, ha éppen nem is igényeljük a működésüket. Takarékosabb megoldás a megfelelő alkalmazásokra mutató ikont tenni a képernyőre, s csak akkor indítani el azokat, amikor valóban szükségünk van rájuk.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2016. június 16. 11:37 | Haladó, Kezdő, Még több informatika