Computer hacker working on laptop

A Kaspersky Lab kutatása megállapította, hogy a nyaralók és az üzleti úton lévők egyaránt sok online pénzügyi műveletet végeznek külföldön.

Az utazók 45 százaléka pénze elvesztését tekinti a külföldön rá leselkedő három legnagyobb veszély egyikének, míg a hitelkártya-csalástól a válaszadók 35 százaléka tart. Ezek az aggodalmak nagyon is megalapozottak: a kutatás ugyancsak megállapította, hogy a felmérésben résztvevők 22 százaléka szenvedett el pénzveszteséget utazása során, míg 8 százalékuk lett kártyacsalás áldozata külföldön.

Érdekes módon kevesebben aggódnak eszközeik megfertőződése (11 százalék) és az online csalások (20 százalék) miatt, ami ellentmond annak a ténynek, hogy 18 százalékuk vált kiberbűncselekmény áldozatául külföldi utazása során.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az utazók a hackerek célpontjává válnak. Az utazók 82 százaléka használ külföldön nyilvános Wi-Fi hálózatokat, amelyeknek a forgalmát a kiberbűnözők egyszerűen lehallgathatják, 61 százalékuk intézi banki ügyeit online és 55 százalékuk vásárol az interneten.

Megfelelő védelem nélkül ez a viselkedés szükségtelen veszélyeknek teszi ki a felhasználókat – és a pénzüket –, azonban csupán a válaszadók 34 százaléka használ biztonságos VPN kapcsolatot, amikor egy nyilvános Wi-Fi hálózaton keresztül internetezik, 18 százalékuk pedig semmit sem tesz a saját védelme érdekében.

A pénzvesztés elkerülése érdekében erősen ajánlott külföldön a biztonságtudatos viselkedés. Soha ne tévesszük szem elől a bankkártyáinkat, csak biztonságos VPN kapcsolaton keresztül internetezzünk, és használjunk hatékony védelmi szolgáltatást.

Forrás: hirado.hu

2016. augusztus 16. 16:41 | Biztonságos internetezés, eGazdaság, Haladó, Kezdő