Young woman working with her laptop late at night and having a bad headache, she is touching her temples

Szemfáradtságot, hát-, nyak- és fejfájást, fokozott idegrendszeri terhelést, látásromlást okozhat a digitális eszközök, köztük az okostelefonok, táblagépek, laptopok túlzott használata.

A felnőttek több mint 90 százaléka legalább kettő, míg a 18-29 évesek fele legkevesebb kilenc órát tölt digitális eszközök használatával. Az archoz közel tartott okoseszközök és a környezet közötti állandó fókuszváltás a szem számára megerőltető, az alkalmazkodóképessége gyengül.

A terhelés következtében sokaknál jelentkezik a szemfáradtság (asztenópia), a túlerőltetés vagy számítógéplátás-szindróma – mondták a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakemberek, akik úgy látják, 21. századi népbetegségről van szó.

A terhelésben a legérintettebb az úgynevezett Y generáció, a 17-36 évesek. Egy angol felmérés szerint már minden kilencedik fiatal szenved az eszközök figyeléséből fakadó szemfáradtságtól. Szakemberek szerint sokan nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszéllyel, és sokszor a munkára, vagy a légkondicionálóra fogják a gondjukat, pedig a szemük és az idegrendszerük azért fárad, mert folyamatosan közelre fókuszálnak.

Forrás: Infotér

2016. november 16. 12:04 | eEgészségügy, Haladó, Kezdő