business, technology, navigation and people concept - close up of male hand holding and showing transparent smart phone and watch at office with gps navigator map on screen

Közelegnek az ünnepek, és a népszerű ajándékok listáján az okoseszközök is egyre inkább előretörnek. Ennek azonban akadnak biztonsági kockázatai otthon és akár a munkahelyen is. Az utóbbi években számtalan új, internetre csatlakoztatott készülék – így okostelefon, intelligens óra, okostévé, drón vagy éppen VR-szemüveg – jelenik meg a piacon az év végi kereskedelmi csúcsidőszakra időzítve.

Az eszközök egy része az ünnepek után felbukkanhat a vállalati környezetben is, hiszen a dolgozók használhatják őket munkájuk közben, vagy egyszerűen bevihetik azokat saját és kollégáik szórakoztatására. Az utóbbi években számtalan új, internetre csatlakoztatott készülék – így okostelefon, intelligens óra, okostévé, drón vagy éppen VR-szemüveg – jelenik meg a piacon az év végi kereskedelmi csúcsidőszakra időzítve. Az eszközök egy része az ünnepek után felbukkanhat a vállalati környezetben is, hiszen a dolgozók használhatják őket munkájuk közben, vagy egyszerűen bevihetik azokat saját és kollégáik szórakoztatására.

A legtöbb felhasználó érthetően azonnal használni szeretné okoseszközeit, amint kiveszi azokat a dobozból, és emiatt sokan nem figyelnek olyan alapvető adatbiztonsági lépésekre, mint például az alapbeállítások, jelszavak módosítása, a kritikus frissítések és egyéb vírusvédelem telepítése. Íme, az idei karácsonyi szezon népszerű ajándékai közül azok, amelyek a Dark Reading összefoglalója szerint veszélyt jelenthetnek a vállalati hálózatokra.

Saját készülék a munkahelyen (Bring Your Own Device)

Az Intel Security felmérése alapján a fogyasztók fele laptopot, okostelefont vagy egy új táblagépet tervez vásárolni az ünnepekre. Ez pedig azon cégek számára idén is fontos üzenet, ahol még nincsenek, vagy nem megfelelőek a saját eszközök használatára vonatkozó szabályok. Azok a munkahelyek ugyanis, ahol rendelkeznek kidolgozott BYOD-stratégiával, eleve nem is engedik addig a céges hálózatra a munkavállalók eszközeit, amíg azok nem teljesítik a szigorúan előírt biztonsági óvintézkedéseket, például a megfelelő vírusirtó vagy tűzfal telepítését.

Médialejátszók

Évről évre egyre népszerűbbek az úgynevezett médialejátszó stickek, a pendrive-hoz hasonló, tévét felokosító vagy online zene streamelését lehetővé tévő eszközök. Bár annak jóval kisebb az esélye, hogy valaki munka közben a kedvenc tévésorozatait nézze, de az már nem elképzelhetetlen, hogy a munkavállaló online zenét szeretne hallgatni napközben. A legjobb védekezési módszer az ilyen lejátszókat érő támadások ellen, ha eleve nem engedi a cég az internetes csatlakozást, vagy ha fenntart egy izolált hálózatot, melyről nem lehet hozzáférni az érzékeny adatokat tároló szerverekhez.

Otthonautomatizálás

Nem szabad megfeledkezni az otthoni munkavégzésről sem, hiszen az úgynevezett „home office” az utóbbi időkben Magyarországon is kezd egyre népszerűbb lenni.

Olyankor is veszélyt jelenthetnek ezek az eszközök, amikor a dolgozó esetleg munka közben szeretné ellenőrizni, miért kapcsolt be az online csatlakozással is rendelkező riasztó. Az ilyen kockázati tényezők kivédésére érdemes szintén megfelelő tűzfalakat használni, vagy adatforgalmat monitorozó szoftvert telepíteni, amely gyorsan észleli, ha az otthoni munka közben gyanús adatmozgás történik a vállalati hálózaton.

Drónok

Bár még elvétve, de akadnak olyan esetek, amikor a munkához szükséges drónok használata, ilyenkor a legjobb megoldás a berendezések előzetes biztonsági felmérése, a jelszó megváltoztatása és az adatforgalom folyamatos megfigyelése.

Az idei karácsonyi reklámok is egyre több kütyüt, okosalkalmazást ígérnek, melyek alapvetően növelik a Dolgok Internete térnyerését, így a tárgyak világhálóra való csatlakozását. A cégeknek érdemes tehát fokozottan figyelniük a megfelelő biztonsági előírások kidolgozására és bevezetésére, hiszen a kiemelt adatbiztonság fenntartása mellett az is egyre inkább üzletbe vágó lesz, hogy a munkatársak a legmodernebb intelligens eszközöket használják.

Forrás: Infotér