Several Apps on the screen of a modern black smart phone

Éveken át csak kinevették a kínai gyártókat, mára behódolt a világ. Nem hiába: a nagyon alacsony árazás mellé járó egyre jobb minőséget nehéz nem elfogadni.

Szinte zavarba ejtő az okostelefon-gyártók piaci részesedése azok számára, akik nem vagy csak nagyon felületesen követik az eseményeket. Míg sokan az Alcatelt vagy a Sonyt is a legnagyobbak közé sorolják – és az itthoni helyzetet elnézve van is ennek némi alapja –, valójában már nagyon nem így fest a kép.

A kínai gyártók térnyeréséről már többször beszámoltunk, aki tehát követi a tech híreket, annak maga a trend nem újdonság. De a konkrét szereplők a legtöbbeket meglephetik.

A tavalyi okostelefonos eladásokat nézve az első három helyen a Samsung, az Apple és a Huawei áll – ez nem túl meglepő, mi is írtunk már az élbolyban zajló billegésről. Azt viszont már sokan nem tudják, hogy a Gartner mérései szerint negyedik helyen az Oppo áll, az ötödiken pedig a BKK Communication Equipment. Bonyolítsuk egy kicsit a helyzetet: az IDC azt állítja, hogy a negyedik az Oppo, az ötödik pedig a Vivo. Ez utóbbi két cég ráadásul mind 100%-nál nagyobb növekedést produkált tavaly.

telefonok

Fia-borja

De hát a helyzet még ennél is érdekesebb, ugyanis a Gartner és az IDC csak látszólag mértek mást, igazából ugyanazt állítják. Merthogy a BKK és a Vivo valójában ugyanoda tartozik: a BKK-é a Vivo vagy például az igencsak ütős telefonokat olcsón kínáló OnePlus is. Mondjunk még egy érdekeset? A BKK tulajdona az Oppo is. Tehát Gartner és az IDC listája is úgy néz ki, hogy az amerikai Apple és a dél-koreai Samsung után a kínai Huawei következik – a negyedik és ötödik helyen pedig lényegében ugyanaz a kínai vállalatcsoport áll, csak más márkákkal.

Bár a BKK akár össze is vonhatná okostelefonos érdekeltségeit, de hát semmi oka nincs rá. Egyelőre igencsak beválni látszik a sokmárkás politika, melynek révén a verseny nagy részét cégen belül tartják, saját tulajdonú márkák konkurálnak a felhasználók előtt, a profit viszont ugyanahhoz a tulajdonosi körhez folyik be. És elég csak (még) egy pillantást vetni az IDC grafikonjára: a közös tulajdont közösnek számolva az a helyzet, hogy a BKK-birodalom már a OnePlust nem számolva is bőven megelőzi a harmadik Huaweit.

Futottak még

Az már tényleg csak egy apró tanulsága a táblázatnak, amit az Others sorban láthatunk. A “többiek” kategória szereplői – és hát ide tartozik nagy névként az Alcatel, az LG, a Sony vagy kisebbként az Asus vagy az Acer – összességében egyre kevesebb lélegzethez jutnak. Meg kell említenünk ugyanakkor a Lenovót és a Xiaomit is: a korábban feltörekvő kínai szereplők nem tudták magukat tartani – éppen az előző bekezdésben említett kínai társaik szorították őket ki a listáról.

A piac erősen koncentrálódik. És hiába nyugati a zene, egyértelműen keletre tart. (És nem állja útját se tenger, se part.)

Forrás: hvg.hu

2017. február 21. 16:17 | Általános, Érdekesség, Okoseszközök