Close up of man using 3d generated mobile smart phone with virus on the screen. Screen graphics are made up.

Egy új, androidos eszközöket támadó veszélyes alkalmazást fedeztek fel az ESET biztonsáci cég szakemberei. Az Android/TrojanDownloader.Agent.JI elnevezésű trójai program fertőző weboldalakon keresztül, Flash Player frissítésnek álcázva terjed, és a letöltés után további kártevők futtatására is képes.

A telepítés után a kártevő egy hamis ‘Saving Battery’ szolgáltatást hoz létre az Android rendszerben, és arra kéri a felhasználót, hogy engedélyezzen kritikus hozzáférést bizonyos funkciókhoz (tevékenységadatok, ablaktartalmak lekérdezése, illetve a felfedezés érintéssel funkció). Amint a kártevő megkapta a működéséhez szükséges engedélyeket, képessé válik a felhasználó tevékenységének utánzására, vagyis onnantól az eszköz képernyőjén bármire “rányomhat” a program, bármit csinálhat a mi bevonásunk nélkül.

image

Érdekesség, hogy tevékenysége közben – mikor például adatainkat lopja el – a kártevő az alábbi képet jeleníti meg a kijelzőn. Ezzel eltakarva a szemünk elől azt, amit a háttérben ügyködik.

2kep

A fertőzés legárulkodóbb jele a ‘Saving Battery’ (akkumulátorvédelem) nevű szolgáltatás (service) megjelenése a rendszerben. Ez arra kéri a felhasználókat, hogy a beállítási lehetőségek között kapcsolják be ezt az opciót. A fertőzés eltávolítása történhet egy megfelelő mobilvédelmi megoldás használatával, de az alkalmazás manuálisan is törölhető a Beállítások -> Alkalmazáskezelő -> Flash-Player útvonalat követve.

Néhány esetben a felhasználókat megtévesztve készülékadminisztrátori jogokat szerez az alkalmazásnak a kártevő. Ebben az esetben először deaktiválni kell az adminisztrátori jogosultságot a Beállítások -> Biztonság -> Flash-Player opció kiválasztásával, és csak ezután nyílik lehetőség a program eltávolítására.

Az ESET szakemberei szerint csupán a letöltő program letörlésével még nem töröljük a kártevő által telepített további fertőzött alkalmazásokat, így ha valaki fertőzést észlelt, érdemes egy profit antivírus alkalmazást feltenni a telefonra, és lefuttatni egy teljes körű vizsgálatot.

forrás:hvg.hu

2017. február 17. 12:33 | Biztonságos internetezés, Okoseszközök