Hand holding a cell phone under social media icons on blue background
Vector file available.

Átlagosan 12 alkalmazást telepítenek havonta az androidos felhasználók egy tanulmány szerint, viszont csak tízet törölnek. Azaz havonta két appal nő az installált alkalmazások száma.

Egyik fő veszélye a „takarítás” hiányának, hogy az alkalmazások maguk is fenyegetik a felhasználók adatait. A Kaspersky Lab műszaki jellegű megállapításai azt mutatják, hogy az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése bizalmas felhasználói adatokhoz, mint például névjegyekhez, üzenetekhez, valamint azt is, hogy hívásokat indíthatnak és SMS-eket küldhetnek.
További észrevételei a kutatásnak, hogy az alkalmazások a felhasználók engedélye nélkül is működhetnek. Átlagosan egy felhasználó 66 alkalmazást telepít az Androidos készülékére, s a legnépszerűbb 66 alkalmazásból 54 anélkül elindult a háttérben, hogy a felhasználó a készülékéhez ért volna és ilyen módon napi 22MB adatforgalmat bonyolított felhasználói interakció nélkül.

Az alkalmazások beállításai pedig ma már lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy az adott alkalmazás hozzáférését és működését szigorítsuk és ezáltal ellenőrzés alatt tartsák.

Ehhez képest a felmérés kimutatta, hogy a felhasználók csupán 40%-a él ezzel a lehetőséggel. Továbbá az emberek csupán 32%-a tagadja meg a telepítést, amennyiben nem ért egyet a telepítési szerződéssel.

A felhasználók mindössze fele frissíti rendszeresen alkalmazásait, vizsgálja felül a készüléke tartalmát és törli a nem használt dokumentumait és alkalmazásait.
Mit tanácsol a szakértő?

• Rendszerezés: szánjunk egy kis időt arra, hogy rendszerezzük a készülékeken tárolt adatokat (hogy melyik alkalmazás – milyen adatot tárol).
• Takarítás: töröljük a nem használt alkalmazásokat és dokumentumokat.
• Frissítés: rendszeresen frissítsük az alkalmazásokat és a szoftvert.
• Megbízhatóság: csak megbízható forrásból töltsünk le alkalmazásokat valamint szoftvereket.

Az eredmények a Kaspersky Lab új jelentésének, a „Digitális rendetlenség és veszélyei” adataiból derülnek ki.

A vizsgálatot 17 országban, köztük Magyarországon is végezték.

Forrás: hirado.hu