21265

Immár harmadszor hívott meg gyerekeket az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Gyermekek Világnapjának alkalmából az Országház Felsőházi termébe.

Budapest, 2013. szeptember 24.- A Gyermekek Világnapjának méltó megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8-18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” címmel. A megadott határidőre több száz színvonalas és értékes munka érkezett az NGYSZ címére.

A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe, ahol lehetőséget kaptak arra, hogy személyesen tegyék fel a pályázatukban leírt kérdéseiket, interpellációjukat az adott témában illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották. Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyerek foglalt helyet a Felsőházi terem padjaiban. A gyerekek utazási és étkezési költségeit a szervezők állták.

A gyerekeket a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta. A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg a hátrányos helyzetű, szegény családok állami támogatása, a munkanélküliség, a munkahelyteremtés, az esélyegyenlőség, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az oktatás, a kultúra támogatása, a sportolási lehetőségek, a városfejlesztés, a megújuló energiaforrások, a közlekedésfejlesztés, az egészségmegőrzés és az egészséges életmód/étkezés témaköreit érintették.

Ezzel a rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét, hogy a jövőben akár ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk. A Gyermekek Világnapját az 1920-as években ünnepelték meg először Németországban és Ausztriában szeptember 20-án, majd ez a hagyomány egyre jobban elterjedt, és ma már szinte a világ minden országában megemlékeznek róla.

Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.

További információ:

Pethő Zsófia
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
PR munkatárs
Telefonszám: 475-70-27
Mobil: 06-30-436-37-67
e-mail: petho@gyermekmento.hu

 

Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

2013. szeptember 25. 13:36 | Események, Haladó