30209

November 12-én elindultak a társadalmi egyeztetésre bocsájtott operatív programok szakmai egyeztető fórumai a 2014-2020 között elérhető uniós források felhasználásáról. Az operatív programok egyeztetésének keretében elsőként az EFOP fórumot nyitotta meg Csepreghy Nándor.

A 2014-20 között hazánk rendelkezésére álló uniós források felhasználásáról elsőként az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) kapcsán szervezett szakmai konzultációt a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az EFOP kapcsán érintett szaktárca és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A programsorozat első részeként a fővárosban lesznek az operatív programokra lebontott szakmai egyeztetések, a hónap végén pedig vidéki helyszíneken zajlanak konzultációk. A fórumokon meghatározó szakmai szervezetek, döntéshozók és civil szervezetek a fejlesztéspolitikai intézményrendszer képviselőivel közösen egyeztetnek az uniós források jövőbeli felhasználásáról.

A november 12-i rendezvény megnyitóján Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára hangsúlyozta: „A forrásfelhasználás szabályai sok tekintetben kötöttebbek lesznek a jelenlegi időszaknál, azonban komoly tervezéssel megteremthetjük a lehetőségét annak, hogy 2020-ig a régió éllovasaivá válhassunk. A források koncentrációja mellett egyszerűbb eljárásrend kialakítására törekszünk.”

A konzultációsorozat alatt, még novemberben sor kerül a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), az Integrált Közlekedésfejlesztési Program (IKOP), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), valamint a Vidékfejlesztési Operatív Program (VP) egyeztetéseire is. December közepéig a térségi egyeztetések vidéki programsorozata is lezárul.

A rendezvények során felmerült kérdéseket, igényeket a Miniszterelnökség koordinálásával a szakminisztériumok és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kollégái közösen dolgozzák fel. Az észrevételek beépülhetnek a Kormány és az Európai Bizottság tárgyalásaiba, így garantálva, hogy Magyarországon a következő uniós költségvetési ciklus során olyan fejlesztések legyenek, amelyek széleskörű társadalmi támogatottsággal bírnak.

Magyarország Kormánya a hazánkba érkező uniós forrásokat átláthatóan, széles körű egyeztetéseket és konzultációkat követően úgy szeretné felhasználni, hogy mind a lakosság, mind a szakmai képviselők álláspontja egyaránt megjelenjen a megvalósuló fejlesztésekben.

Forrás: Hírközpont

2013. november 13. 09:54 | Haladó, Pályázatok