24225

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá kedden a kormány és a norvég Telenor cégcsoport, ezzel egyidejűleg a telekommunikációs társaság megnyitotta magyarországi szolgáltató központját. Magyarország lassan visszaszerzi elvesztett pozícióit, a magyarokkal pedig lehet jó üzletet kötni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ezt üzeni az a stratégiai megállapodás, amelyet a kormány nevében aláírt Kjell-Morten Johnsennel, a Telenor elnökhelyettesével a norvég telekommunikációs cégcsoport törökbálinti központjában.

A kormányfő komoly elismerésnek nevezte a Telenor magyarországi működését, az ugyanis szerinte azt mutatja, hogy Magyarországon olyan gazdaság épül, amely versenyképes lehet a világ más országaival, és méltó partnere egy olyan sikeres, a világban méltán elismert cégnek, mint a Telenor. Emlékeztetett egyúttal a fokozatosan javuló gazdasági teljesítményt prognosztizáló, kedden közzétett európai bizottsági előrejelzésre, rámutatva, hogy az a következő évekre folyamatos gazdasági növekedéssel számol Magyarország esetében.

Orbán Viktor az aláírási ünnepségen emellett kitért a telekommunikációs szektort, így a Telenort is érintő magyarországi különadóra. Elmondta, erről is tárgyalt a cég vezetőivel, és abban maradtak, hogy “minden olyan javaslatot, amely a magyar gazdaság növekedéséhez járul hozzá, ezáltal több adóbevételt eredményez általában, szívesen fogadunk, mert ennek arányában tudjuk majd csökkenteni azokat a terheket, amelyek speciálisan erre a szektorra esnek”.

Ennek alapján arra kérte a Telenor vezetőit: “kreatív módon” forduljanak a magyar kormány felé, és tegyenek javaslatokat a magyar gazdaság teljesítményét javító beruházásokra, “mert ennek arányában leszünk képesek aztán kedvezőbb adófeltételeket biztosítani”.

A megbeszélésen a vállalatvezetők méltatták a magyar munkaerőt, jóknak, versenyképeseknek nevezve a magyar munkavállalókat – közölte a miniszterelnök.

Beszédében hangsúlyozta azt is: ahogy a dolgozó méltó a maga bérére, ugyanúgy egy vállalat is méltó arra a profitra, amelyet megtermelt, és amely egyensúlyban van az általa befektetett tőkével, energiával és szaktudással.

A Telenor 3,2 millió magyar előfizetőjére, partnerére utalva Orbán Viktor úgy fogalmazott: “ennyi ember nem szokott egyszerre tévedni”, majd hozzátette, hogy a norvég cég kulcsszereplője lesz a magyar gazdaságnak a jövőben is.

A miniszterelnök felidézte, ő még egy olyan korszakban nőtt fel, amikor kilincselni kellett egy telefonvonalért, a fénymásoló gépeket nyilvántartották, mert azok a cenzúra hatáskörébe tartoztak, a számítógépek pedig lyukkártyával működtek. “Ha valaki azt mondta volna a 70-es évek végén, a 80-as évek elején, hogy itt a következő évszázad második évtizedének elején egy olyan céggel köt a magyar állam stratégiai megállapodást, amely korlátlan hozzáférést biztosít majd a magyar emberek számára ezekhez a szolgáltatásokhoz, akkor bizony kezdő egyetemistaként aligha hittem volna, hogy ki van a négy kereke” – mondta.

A Telenorral kötött megállapodásban szerepelnek például képzési együttműködési programok, beruházási tervek és az innováció támogatásáról szóló pontok is – sorolta.

A kormányfő végül kiemelte, hogy Norvégiának pozitív imázsa van Magyarországon, amit a mostani megállapodás tovább fog erősíteni.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte vállalata számára az aláírt megállapodást, amely mögött véleménye szerint valódi tartalom van, és megerősíti a Telenor saját céljait és magyarországi stratégiáját.

Az aláírást megelőző beszédében kifejtette: a Telenor egyetért a párbeszéd  szükségességével, a kölcsönös bizalom és a kiszámíthatóság elvével, a telekommunikációs hálózat továbbfejlesztésével, és a digitális írástudás terjesztésével, továbbá egyetért a magyar vállalkozások versenyképességének erősítésével.

Kijelentette: a Telenor elkötelezett abban, hogy további 10 milliárd forintot fektessen be a hipernet 4G hálózatának fejlesztésébe. Ezzel a fejlesztéssel a vállalat azt célozza, hogy az egész országra kiterjessze a szélessávú internet elérést, és ezáltal csökkentse a különbségeket a különböző fejlettségű régiók között. Mindenki számára elérhetővé kívánják tenni az internetet, mert az új lehetőségeket hoz az emberek életébe, átalakítja az életüket, és olyan új eszközöket ad a kezükbe, amelyekkel sikeresebbé válhatnak – mondta Christopher Laska.

Kjell-Morten Johnsen, a Telenor-csoport elnökhelyettese és régióért felelős vezetője kiemelte: a Telenor mindig hosszú távon gondolkodik, ezért is keresi a befektetési lehetőségeket. Legújabb magyarországi befektetésével egy közös, régiós szolgáltatási központot alakított itt ki.

A vállalatvezető elmondta: úgy érzi, a Telenor amellett, hogy befektetői szerepet játszik Magyarországon, egyúttal sokat segít az országnak. Az iparág mindenhol azt célozza, hogy internet-hozzáférést biztosítson mindenki számára, és ezt a stratégiát követi a Telenor is. Lehetővé teszi, hogy az országban élő minden lakos hozzáférjen ehhez a szolgáltatáshoz minél jobb minőségben. Ez értendő a lakosság mellett a kis- és középvállalkozásokra is, amelyek ezáltal jobb üzleti lehetőséghez jutnak.

A Telenor a 90-es években érkezett Magyarországra. Ma egy olyan céget képvisel itt, amelynek világszerte 160 millió előfizetője van. Bevételeinek 42 százaléka Európából, 42 százaléka Ázsiából, 16 százaléka pedig Norvégiából származik – mondta.

Az eseményen részt vett Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete.

Forrás:http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/elo-kozvetites-orban-viktor-strategiai-megallapodast-ir-ala-a-telenorral

2013. november 5. 08:57 | Digitális írástudás, eGazdaság