32773

A négy éves projekt több kiváló hazai tudásközpont és egészségügyi intézmény bevonásával valósul meg, hiszen részt vesz benne a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Onkológiai Intézet is. Az erről szóló együttműködési megállapodást Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár és Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója írta alá a General Electric új, Váci úti központjának virtuális alapkőletételén.

Az új informatikai rendszer alapjaiban változtatja majd meg az egészségügyi ellátórendszert, hiszen ezek a gépek már képesek lesznek előre jelezni és megelőzni a problémákat azzal, hogy a megfelelő információt a megfelelő emberhez a megfelelő időben juttatják el. Az egészségügyben így lényegesen gyorsabban és hatékonyabban jutnak életeket mentő információkhoz a szakorvosok és egészségügyi dolgozók. A világszínvonalú rendszer segíthet visszafogni az egészségügy folyamatosan növekvő kiadásait, javíthatja az iparág minőségét és hatékonyságát.Vályi-Nagy Vilmos elmondta, hogy a hazai programozók széles körben elismert szakemberek kiválósága most is megmutatkozhat majd, hiszen a projekt rendkívüli lehetőséget kínál közel kétszáz szoftverfejlesztőnek. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány számára nemcsak ez a projekt, hanem az egész innovációs terület kiemelt fontossággal bír, hiszen az a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés hajtómotorja, a versenyképesség alapja.

Az elmúlt időszakban a kutatás-fejlesztési kiadások bruttó hazai termékhez mért aránya 1,3 százalék volt, ami az utóbbi húsz év legmagasabb értéke. Ezt az arányt a kormány 2020-ig 1,8 százalékra szeretné emelni, ennek érdekében a tervek szerint 2014-2020 között 700 milliárd forint uniós forrás áll majd a terület rendelkezésére.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Fotó: Bartolf Ágnes

 

2013. december 12. 15:50 | eEgészségügy, eMunka, Haladó, Még több informatika