35435

A világ legnagyobb technológiai expóján ott vannak a magyarok is. Elnavigálnak biciklin és kocsin, segítenek megrajzolni a 3D-nyomtatóba való képet, kulcsot varázsolnak az iPhone-ból, vagy mindent összeszednek nekünk a netről. Van, amelyiknek tele a standja érdeklődőkkel, egy másikat már a Samsungtól is kifaggatták.

Már a CES nyitónapjának első előadásán is észre lehetett venni a magyar innovációt, igaz ez akkor csak abban nyilvánult meg, hogy az amerikai Szórakoztatótechnológiai Szövetség egyik elemzője egy Prezi prezentáció segítségével magyarázta el, mi is lesz idén a fontos a technológia területén. Ennél konkrétabban is megjelentek a magyar, ugyanis négy magyar cég is kiállította a találmányait és a legújabb fejlesztéseit. Sőt, show környékén felbukkant egy ötödik is.

Aki virtuálisan gyurmáznak

“Be tudok nyomni neki egy kis szemgolyót, ki tudom húzni, hogy a szemhéja is meglegyen, aztán ráhúzom, hogy meglegyen a pupillája. Betolom a száját, azt mondom, hogy mosolyogjon, hogy legyen vidámabb. Két fogat lehúzok neki, meg két szarvacskát” – kommentálja a mozdulatait Rátai Dániel, a Leonar3do 3D-s tervezőprogramjának feltalálója, miközben éppen egy sárkányszerű lényt farigcsál a számítógépen, 3D-ben.

A magyar cég standja a CES 3D-nyomtatásra szakosodott szekciójában áll, és tele van érdeklődőkkel, akik közül a legtöbben azt figyelik, hogyan szerkesztenek a leonar3dosok fura formákat egy négy ujjból álló szerkezet és egy 3D-s szemüveg segítségével a számítógépen. Rátai 2006-ban kezdte fejleszteni a programot. “Eredetileg autókat akartam térben rajzolni, de papíron mindig más arányokkal jött ki, mint ahogy azt én a szemeim előtt láttam” – mesélte az Origónak. Ezért kezdett el dolgozni találmányán, amely három szenzorból áll, amelyek a monitorra vannak rácsíptetve, a “madárnak” nevezett eszközből, ami egyfajta térbeli egér, és egy 3D szemüvegből, ami azért felel, hogy a tárgyat térben lássa maga előtt az alkotó.A lényege, hogy könnyebben használható, mintha 2D-ben rajzolnának 3D-s formákat – felhasználói főleg dizájnerek és egyetemek. De hegesztési tréningeken is használják, valamint az egészségügyben is, például arcrekonstrukciós műtéteket próbálnak el rajta. Rátai szerint a 3D-s tévé irányába akarják fejleszteni a programot, hogy minél nagyobb képernyőn lehessen használni. Belőle már nem lesz autótervező, de a program fejlesztése sokkal jobb életcélt adott neki – magyarázta.

A CES-en azonban nem csak emiatt a pogram miatt vannak itt, hanem az új, bármilyen webböngészőből elérhető rendszerüket, a Leopoly-t hozták népszerűsíteni. Ez is háromdimenziós formák egyszerű létrehozását teszi lehetővé hétköznapi felhasználók számára.Nem kell hozzá se szemüveg, se térbeli egér, csak egy kis munka. Az oldalon már 15 ezer virtuális tárgyat hozott létre húszezer felhasználó, ezeket egyszerűen ki is lehet nyomtatni 3D-s printeren.

Az ismeretlent is megmutatja a magyar biciklis GPS

A GPS Tuner standján stílusosan egy bicikli várta az érdeklődőket, amelynek a kormánya tele volt pakolva navigációs készülékekkel. Már ebből tippelni lehetett, hogy mivel foglalkozik a magyar cég, de a kifeszített molinóból is hamar kiderül, hogy okostelefonokon futó biciklis navigációval. A Leonar3dohoz hasonlóan ők is rutinos kiállítók, már negyedszer vannak kint a CES-en, ráadásul az egyik legforgalmasabb pavilonban.”Ez nem egy tipikus outdoor szoftver” – magyarázta Nagy Tamás, a cég vezetője. Különbséget tesz a különböző biciklitípusok között, így például egy mountain bike-ot hajtó felhasználó számára a földutat, egy versenybiciklisnek pedig sima aszfalton való haladást részesíti előnyben. Az útvonaltervezésnél pedig nagy hangsúlyt kapnak a terepviszonyok, aki meg akarja spórolni a fárasztó emelkedőket, azt a program hosszabb úton jutatja el a célig, de akár meglepetés-útvonalat is lehet kérni tőle: ilyenkor egy addig még bejáratlan úton navigál célba. A kiállított okostelefonokhoz ráadásul még olyan extra kütyük is kapcsolódtak, mint a pulzusmérő vagy a kerékpár kilométerórája.

A cég a következő években az elektromos biciklikkel használható szoftvereket szeretne fejleszteni. Nagy Tamás szerint ennél az újfajta biciklinél sokkal nagyobb szerepet kap a navigáció, mert a tekerést megkönnyítő rásegítő motorjuk révén sokkal nagyobb távolságokat tudnak megtenni ezekkel akár idős emberek is. Az pedig rendkívül hasznos, ha egy olyan navigációs szoftverrel vágnak neki az útnak, ami megmondja, hogy mikor fog lemerülni az akkumlátor, és ha szükséges, újratervezi az útvonalat is, hogy elkerülje az energiaszívó emelkedőket.

A cikk további részleteit a forrásra kattintva olvashatja!

Forrás: origo.hu

2014. január 15. 13:36 | Haladó, Magyar sikerek