34852

A Nemzetgazdasági Minisztérium az online pénztárgépekre való átállás megfelelő ütemének biztosítása érekében javaslatot tesz a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő Munkabizottságnak arra, hogy az 50.000 forintos állami támogatás végső igénybe vételi határideje 2014. január 31. legyen. A vállalkozók már több mint 60 különböző típusú, engedélyezett pénztárgépből válogathatnak.

A NAV eddigi vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a gazdálkodók nagy többsége jogkövető, és a szabályokat betartva megrendelték már az on-line pénztárgépet.

A forgalmazói visszajelzések azt mutatják, hogy folyamatosan érkeznek az újabb pénztárgép-szállítmányok az országba. A gépek tehát a forgalmazóknál vannak, jelenleg is kaphatóak. Így elsősorban a kereskedőkön, vendéglátósokon múlik, hogy mikor cserélik le hagyományos kasszájukat  az  adóhivatali adattovábbításra alkalmas on-line pénztárgépre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatot tesz – az átállással érintett minden piaci szereplőt képviselő – Munkabizottságnak. A NAV adatai alapján a Minisztérium álláspontja szerint elegendő 2014. január 31-ig meghosszabbítani a támogatás igénybevételéhez szükséges, on-line kasszák beszerzésére nyitva álló határidőt. Ez azt jelentené, hogy az a kisvállalkozó juthat az állami támogatás összegével csökkentett áron on-line pénztárgéphez, aki 2014. január 31-ig beüzemeli az új kasszát. A döntés a Munkabizottság álláspontjának ismerete után, előreláthatólag még ezen a héten megszületik.

Forrás: Infotér

2014. január 8. 12:11 | eGazdaság, eÜgyintézés, Haladó