34732

Az adóhivatal szerint nem lesznek tömeges boltbezárások amiatt, hogy a számítógép alapú, úgynevezett nagykasszák többsége még nem állt át az on-line adatkapcsolatra. A gyártók csúszásban vannak az új eszközök beüzemelésével. A NAV azt ígéri, azokat a vállalkozásokat, amelyek önhibájukon kívül nem kapták még meg az új kasszákat, nem büntetik meg.

Több mint tízezer pénztárgép működik a legnagyobb magyar tulajdonú élelmiszerlánc, a CBA üzleteiben. Ezekben is december 31-ig kellett volna átállni az adóhivatallal online kapcsolatban lévő kasszákra. Hiába rendelték meg azonban az új gépeket, a gyártó eddig csak néhányat szállított le.Van olyan bolt, ahol a forgalmazó csak március 31-ig tudta vállalni az új kasszák beüzemelését.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta: ez a vásárlókra semmilyen kihatással nincsen. „Egyszerűen arról van szó, hogy ha a mi egységeinket ellenőrzik, akkor nyilvánvalóan mindenhol meg kell lennie annak a hivatalos visszaigazolásnak, amivel a boltvezetőink tudják bizonyítani azt, hogy a szükséges megrendelést időben megtették” – fogalmazott Fodor Attila.

December 31-ig a számítógép alapú, úgynevezett nagykasszáknak kellett volna átállniuk az online adatkapcsolatra. Ilyeneket használnak például a benzinkutakon, a gyógyszertárakban, a nagyáruházakban és a szállodákban, de több kisebb üzletben is. Az adóhivatal – elvileg – azokat az üzlethelyiséget, amelyek megszegik a pénztárgép üzemeltetésre vonatkozó szabályokat, akár be is zárathatja.

A NAV ugyanakkor azt ígéri, az esetleges büntetés kiszabásakor minden esetben mérlegeli, hogy a kereskedő megtett-e mindent a határidő betartásáért. Ha igen, akkor mellőzik a szankciót.

A forgalmazók eddig mintegy 16 ezer, internetes kapcsolatra képes kis- és nagykasszát helyeztek üzembe. Ez az összes pénztárgép kevesebb, mint tíz százaléka. Azok a kisvállalkozók, akik a kasszacseréhez december 15-ig állami támogatást igényeltek, de az új gépet még nem kapták meg, idén is számíthatnak az 50 ezer forintos kedvezményre – mondta Varga Péter, az onlinepénztárgépek.hu ügyvezetője. „A forgalmazónak, esetleg a viszonteladónak akitől megveszik a gépet – kell odaadniuk 50 ezer forinttal olcsóbban az eszközt” – emelte ki a szakember.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a pénztárgépek online kapcsolatának megteremtése az egyik legfontosabb lépés a gazdaság kifehérítéséhez vezető úton.

Forrás: Infotér

2014. január 6. 10:40 | eGazdaság