35801

A következő négy évben minden háztartásban elérhetővé tenné a kormány az internetes hozzáférést – jelentette be a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János hozzátette: a kistelepülések számára kulcskérdés a gyors internet elérés kiépítése, hiszen ez segít a munkavégzésben, egyszerűbbé teszi a köz- és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2013-ban a háztartások 71 százaléka rendelkezett szélessávú interneteléréssel. A Híradó által megkérdezett informatikai szakértő azt mondja: folyamatosan javul az internet minősége, amellyel egyre több hétköznapi feladat is elvégezhető, így sem a cégek, sem a háztartások nem nélkülözhetik.

„Úgy gondolom, hogy az, hogy egy háztartásban internet van, már alapkövetelmény minden modern gazdaságban, minden modern országban. Nem csak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek személyek számára is rengeteg előnyt biztosít az, hogyha megfelelő minőségű internet-hozzáférésük van” – mondta Buza Gábor, az INEPEX Kft. informatikai szakértője.Az elmúlt években folyamatosan nőtt az internethasználók száma. Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az uniós tagállamokban 7 éve még csak a háztartások 55 százalékában volt internet- ami 2013-ra már csaknem nyolcvan százalékra nőtt.

Az adatokból az is kiderül, hogy Hollandiában a legmagasabb az interneteléréssel rendelkező háztartások száma: 95 százalék, Magyarország a középmezőnyben van, itt a háztartások 71%-ban van internet hozzáférés. Több, mint például Bulgáriában, Görögországban vagy Romániában.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken azt mondta: a kormány célja, hogy 2018-ban minden magyar háztartásban legyen internet. Lázár János szerint a kistelepülések számára is elengedhetetlen a gyors internetelérés kiépítése, ez azonban több százmilliárd forintba kerül.

„Készen állunk és ennek az előkészítése halad és én ezt egy nagyon fontos dolognak gondolom, mert egy ilyen kistelepülésen az életminőség nem lehet annyi autóbuszjáratot finanszírozni és nem lehet annyival közelebb hozni a szolgáltatásokat, hogy versenyezni tudjanak az információs technológiával azzal a sebességgel és azzal a közelséggel” – fogalmazott Lázár János.

Az államtitkár hangsúlyozta: egyre többen vannak, akik otthonról intézik ügyeiket, fizetik be például a gáz- vagy villanyszámlát, amellyel még pénzt is meg tudnak takarítani.

A cikkhez tartozó videót a forrásra kattintva tekintheti meg!

Forrás: Hirado.hu

2014. január 24. 15:06 | Még több informatika