37900

Két online navigációja is van jelenleg a keresőóriásnak: a Google Map (Térkép) és a Waze. Melyik az igazi? A hangsúlyozott ingyenesség persze egy online szolgáltatás esetében csak bizonyos értelemben vehető ingyenesnek. Annyiban igaz, hogy díjmenetesen letölthetőek, de internet-előfizetés – és adatcsomag-használat – a dolog lényegéből adódóan elengedhetetlen a használatukhoz.

Mindkettő minimális adatforgalmat emészt csak fel az egy átlagos hazai út során, a legkisebb szolgáltatói előfizetésből is vígan finanszírozható a mindennapos gyakorlatban. (Külföldön a roamingdíjak miatt szóba sem jöhetnek, ott offline navigációra kényszerül az autós.)

A Google tavaly júniusban vásárolta meg bő egymilliárd dollárért a Waze navigációt, s hamarosan elkezdte beépíteni az autós útvonaltervezőként addig nem sokat érő Térkép szolgáltatásába. Azóta kifejezetten javult a Google Térkép navigációja: gyakorlatilag már képes menet közben korrigálni Waze-szerűen az útvonalat, ha a szerver valahol közlekedési dugót észlel. Már majdnem olyan jó, mint a Waze.

Még mindig akadnak azért benne furcsaságok: időnként roppant meglepő tud lenni, mikor bekapcsolás után a meglehetősen szikár, magázó női hang váratlanul rárivall az autósra, valami ilyesmit: „Haladjon dél felé!” A közlés értelmezhetetlen, mert kicsit is rosszabb fényviszonyok közepette még a nagyobb kijelzős mobilokon sem lehet látni a ki tudja, miért elhelyezett iránytűt. Arról már nem is beszélve, hogy nehéz autóval égtájak szerint közlekedni.

A sivár (vagy ízlés szerint: letisztult) grafikai dizájn sem kényezteti el a közlekedőt. Sehol egy opció, hogy 3D vagy 2D nézetben akarjuk látni a térképet, vagy hogy miként közelítsen az irányváltásoknál. Gyakorta aránytalannak tűnik a távolságok ábrázolása, s mintha rendszeresen túl későn szólalna meg a navigáció hangja: “kanyarodjon jobbra!”, mondja a szigorú hölgy – már a sarok után. Ellenben a Térkép mindig is sok intézményt tárolt – ami nem mondható el a Waze-ről –, így nem kell a címet elejétől végéig nehézkesen bepötyögni, elég a cég, üzlet, étterem stb. nevét beírni, már meg is találja az ember.Apropó, pötyögés. A Google-navigációban, csakúgy, mint a Waze-ben – eltérően az összes ismert navitól -, úgy kell betűnként beírni a vágyott célt, nincsenek kényelmes lenyíló listák, automatikus kiegészítések. Ennél fapadosabb már nem is lehetne a keresés.

A kisebb problémáktól eltekintve a Google Térkép egyre wazesebb lesz. Sajnos a Waze is “guglisodik”: nem mindenkit nyer meg az afféle nyomulása, mint mikor az elindítása után zavarba ejtő kérdéseket tesz fel. Megkérdezi például, hogy a tegnap esti programunk helyszínét meg akarjuk-e osztani a barátainkkal. A két naviból akár lehetne egy jó is, amelyben nincs benne a Google bizalmaskodása, csak az adatbázisa.

Forrás: Hiradó.hu

2014. február 11. 14:26 | Digitális írástudás, Haladó