38540

Május elsejére készül el az a mobilalkalmazás, amellyel ki lehet majd fizetni az elektronikus útdíjat. A megoldást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. fejleszti és ők is üzemeltetik majd. Május elsejére készül el a használatarányos elektronikus útdíjfizetés mobil alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy a fuvarozó vállalkozók okostelefonon vagy akár táblagépen keresztül is kifizessék a díjat.

Május elsejére készül el a használatarányos elektronikus útdíjfizetés mobil alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy a fuvarozó vállalkozók okostelefonon vagy akár táblagépen keresztül is kifizessék a díjat – mondta el a Világgazdaság érdeklődésére Szabó Zoltán Attila, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. vezérigazgatója. Az applikációt a NISZ fejleszti és üzemelteti majd. Az alkalmazás elkészítését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendelte meg a cégtől, az erre vonatkozó szerződést tavaly decemberben kötötték meg.

Az e-útdíjfizetési rendszert, a HU-GO-t is a NISZ üzemelteti. Szabó Zoltán Attila elmondása szerint már megközelítőleg 120 ezer járművet és nagyjából 61 ezer fedélzeti egységet regisztráltak a rendszerbe. A tavaly július elsejei indulás óta a múlt hét végéig az e-útdíjból mintegy 98 milliárd forintnyi bevétele volt az államnak.

A NISZ vezérigazgatójának közlése szerint várhatóan május elején már elindul a mobil e-útdíjfizetési alkalmazás próbaüzeme is. Az applikáció egyébként kapcsolódik majd a HU-GO-hoz, az elszámolás azon keresztül történik.

Forrás: vg.hu

 

2014. február 19. 13:09 | eÜgyintézés, Még több informatika