41600

Kiugró mértékben, csaknem 40 százalékkal nőtt az internetes kereskedelem 2013-ban. Az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint összesen 230 milliárd forintot költöttek el így a vásárlók. A növekvő webes forgalomnak köszönhetően több pénzhez jutnak a kereskedők, ami élénkíti a gazdaságot.

Eleinte csak apróbb dolgokat vett az interneten egy fiatal pár, ám, amikor rájöttek, hogy működik a dolog, akkor egyre értékesebb tárgyakat is „bevállaltak”, laptopot, tévét, gáztűzhelyet – mondták el a Duna Híradóban. A nyilatkozók szerint a világháló segítségével gyors és kényelmes az áruk beszerzése, a nap bármely szakában el tudják indítani a vásárlást, és nagyon jó, hogy a termék így olcsóbb, és akár azonnal házhoz is szállítják nekik.Egyre többen vásárolnak az interneten keresztül. Főleg műszaki-és háztartási cikkeket, játékot, könyvet és illatszert. Az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt az online kereskedelem, 2013-ban azonban kiugró mértékben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint tavaly 230 milliárd forintot költöttek el így az emberek, ami 35-40 százalékos növekedés 2012-höz képest.

Szakértők szerint ez egyrészt a vásárlói szokások változásának, másrészt az egyre könnyebben és olcsóbban elérhető internetnetnek köszönhető.

Orbán Viktor miniszterelnök egy héttel ezelőtt a Deutsche Telekommal kötött partnerségi megállapodás aláírása után azt mondta, négy éven belül minden magyar háztartásban lesz szélessávú, vagyis rendkívül gyors internetelérés.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint ezzel tovább növekedhet az internetes vásárlás mértéke, amely élénkíti a gazdaságot. “Az internetes kereskedés húzza előre az egész piacot. Magyarországon is ennek vagyunk a tanúi, hiszen ez a csatorna rendkívül gyors ütemben bővül, ami azt jelenti, hogy többlet forgalmat hoz a kereskedőknek” – nyilatkozta a főtitkár.

A teljes kereskedelmi forgalomnak már a négy százaléka zajlik az interneten. Vámos György szerint a következő években ez a szám akár meg is duplázódhat.

Forrás: hirado.hu

 

2014. március 7. 08:17 | eGazdaság, Haladó