41344

Lezárult a Digitális Közösség Program második szakasza, amelyben a Miskolc járásához tartozó települések lakosai pályázhattak térítésmentes laptopokra, és a használatukhoz kapcsolódó oktatásra. Az európai szinten is egyedülálló program második fázisában összesen közel 3500-an nyújtották be pályázatukat.

A miskolci és a járási pályázatok elbírálása és az eredményhirdetés egyaránt márciusban várható, ezt követően kezdődik az eszközök kiosztása. Közlemény.Az első, miskolci szakasz sikeres lezárását követően január 27-től egy hónapon keresztül pályázhattak a Miskolci járás településein élők a térítésmentes laptopokra, és a használatukhoz kapcsolódó oktatásra. A határidő tegnap lejárt, jelenleg a beérkezett pályázatok összesítése zajlik. Az első szakaszhoz hasonlóan most is az utolsó napokban érkezett be a jelentkezések csaknem 40 százaléka.

A járási településeken élők minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében a Programiroda február 3. és 20. között mind a 38 települést érintő roadshow-t szervezett, így a központi, miskolci iroda mellett mindenkinek lehetősége volt a saját településén is informálódni a programról. Az egy-egy napra kitelepülő programirodák olyannyira sikeresek és népszerűek voltak, hogy Szirmabesenyőn, Felsőzsolcán, Ónodon és Nyékládházán még egy alkalommal várták azokat, akiknek bővebb információra, segítségre volt szükségük a pályázattal, a pályázati adatlapok kitöltésével kapcsolatban.

A pályázati időszak lezárásával a Programiroda munkatársai megkezdték a járási adatlapok összesítését, kiértékelését. A miskolci és a járási pályázatok eredményhirdetése márciusban várható, amelyet követően több csatornán keresztül értesítik a nyertes pályázókat. A laptopok kiosztása ezt követően valósul meg, rövid eszköz-ismertetéssel egybekötve.

A Digitális Közösség Program hozzájárul a digitális íráskészség fejlesztéséhez, a digitális szakadék felszámolásához, amelynek köszönhetően csökkenhet a régióban a munkanélküliség, elősegíthető az esélyegyenlőség megteremtése és a felzárkóztatás.

A Digitális Közösség program egyedülálló lehetőséget nyújt a Miskolcon és környékén élő állampolgárok számára. A programba bekerülők a laptopok átvétele mellett olyan informatikai tudást sajátíthatnak el, amelynek köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg előttük. Alapfokú számítógép- és internethasználókká válva többek között az ingyenes telefonálás, az elektronikus banki-, kormányzati- vagy közmű-ügyintézés előnyeit élvezhetik, vagyis sok szempontból gyorsabbá, egyszerűbbé, költséghatékonyabbá válik az életük. A program a hátrányos helyzetű diákok tanulmányait, a munkanélküliek és megváltozott munkaképességűek álláskeresését, a munkavállalók munkahelyeinek megőrzését és a kismamák mindennapjait, munkába való visszatérésüket is segíti.

Forrás: kormany.hu

2014. március 7. 08:25 | Digitális írástudás, Pályázatok