53691

Megkezdődött a miskolci nyertes pályázók ingyenes informatikai oktatása a Digitális Közösség Program keretében 2014. április 15-én. A résztvevők egy szintfelmérést követően sajátíthatják el a számítógép- és internethasználat alapjait. A térítésmentes képzés tananyagát az első csoportok visszajelzései és az oktatók tapasztalatai alapján véglegesítik a program szervezői.

Az ingyenes tanfolyamok megkezdésével újabb szakaszába lépett a digitális írástudatlanság felszámolását és az esélyegyenlőség megteremtését célzó Digitális Közösség Program a miskolci járásban. A térítésmentes oktatás első körében négy, aktív idősekből álló, átlagosan 12-15 fős csoport indul. A résztvevők a lakhelyükhöz közeli oktatási intézményekben sajátíthatják el a digitális világhoz való csatlakozáshoz szükséges tudást. A képzésen megismerkednek a legalapvetőbb számítástechnikai szakkifejezésekkel, az elnyert laptop működésével és leghasznosabb funkcióival, az internetes böngészés és kommunikáció alapjaival, segítséget kapnak a hatékony munkavégzést támogató programok kezdő szintű használatához.

Az oktatást a Türr István Képző és Kutató Intézet szakmailag felkészült, felnőttképzésben is gyakorlott munkatársai végzik, képzési csoportonként összesen hat alkalommal, napi öt tanórában. Az elnyert laptopokon helyet kapott egy oktatófilm is, így a legfontosabb tudnivalókhoz önállóan is hozzáférnek a felhasználók.

A Miskolcon és vonzáskörzetében 2013 novemberében elindított Digitális Közösség Program összesen 17 ezer állampolgár számára nyújt segítséget. A pályázat nyertesei a térítésmentesen biztosított eszközöknek és oktatásnak köszönhetően otthonról érhetik el az álláskereséshez, az önképzéshez, a kapcsolattartáshoz szükséges információkat és felületeket a világhálón. A digitális világban való aktív részvételhez tudást, képességet és lehetőséget kínáló programot idén ősszel Salgótarjánra is kiterjesztik.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

2014. április 18. 07:42 | Digitális írástudás, Haladó