48801

Az idősebb asztali számítógépek a háztartások legéhesebb energiafogyasztói közé tartoznak, míg egy új ultrabook már jelentősen redukálhatja e költségeket.

“Az asztali pc-k fogyasztása akkor sem csökken számottevően, ha kikapcsoljuk a monitort, mivel a processzor és a videokártya tovább működhet. Egy öregebb gép óránként 4,5 Ft értékű áramot fogyaszt, ami 6,9 forintra is felkúszhat számításigényes alkalmazások, például játékok futtatása vagy videók lejátszása esetén” – mondta Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

Ez azt jelenti, hogy az ötéves, energiaéhes gépeket érdemes csupán a legszükségesebb feladatokra használni, mivel az áramszámlában hasonló súllyal szerepelhetnek, mint egy hűtő, fagyasztó vagy plazma tévé. Egyetlen asztali számítógép éves áramszámlája elérheti akár a 36 ezer forintot, ha a felhasználók sosem kapcsolják ki a teljes számítógépet.

Energiafogyasztás szempontjából a számítástechnikai iparág másik végletét az ultrabookok jelentik, amelyek áramszámlája éves szinten sem haladja meg az 1600 forintot: egy ultrabook átlagos energiafogyasztása tizede egy idősebb asztali gépének. Egy átlagos magyar háztartás éves szinten mintegy 91 ezer forintot költ áramszámlára, ami azt jelenti, hogy idősebb asztali számítógépük új ultrabookra való lecserélésével a felhasználói szokásoktól függően évente hozzávetőleg 16-17 ezer forintot spórolhatnak.

Forrás: itbusiness.hu

2014. április 2. 09:01 | Digitális írástudás