53502

Egyre több személyijövedelemadó-bevallás érkezik az interneten a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Tavaly az összes bevallás mintegy negyede elektronikus formában jutott célba. Idén – egyebek mellett – már az adónyilatkozat is letölthető néhány kattintással a NAV honlapján található banner segítségével. A kész bevallást továbbra is ki lehet nyomtatni, és aláírás után papíron benyújtani vagy az ügyfélkapu segítségével az interneten továbbítani a NAV-hoz.

A banner-technológia sikerére alapozva, a NAV szakemberei idén az internetről telepíthető szja-bevallások körét a 1353-as bevallási formán túl kiterjesztették a 1353ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatványra, illetve az egyszerűsített személyi jövedelemadó-bevallás választására szolgáló 1353NY jelű nyomtatványra is(Mint arról korábban beszámoltunk, a 1353NY jelű nyilatkozatot február 17-ig lehetett elküldeni a NAV-hoz).

Korábban az adózóknak az szja-bevallás elektronikus benyújtásához négy programot kellett telepíteniük. Ezt a bonyolult folyamatot nagymértékben egyszerűsítette a banner-technológia kifejlesztése. A tavaly bevezetett szja-banner segítségével a személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges 1253-as nyomtatványt négy kattintással el lehetett érni, amennyiben az adózó számítógépén a megfelelő Java futtatókörnyezet már rendelkezésre állt.

A www.nav.gov.hu honlap bal oldali menüjének „Kiemelt témák” kategóriájában található „SZJA” menüpontot elindítva nyílik meg a programok letöltésére és telepítésük indítására szolgáló internetes oldal. A telepítés előtt elolvasható, milyen feltételekkel választhatók az egyes személyijövedelemadó-bevallási nyomtatványok, és megtekinthetők a nyomtatványok telepítésére szolgáló programok felhasználói útmutatói. Itt tájékozódhatnak a felhasználók a programok telepítéséhez szükséges Java futtatókörnyezetről is.

A kiválasztott nyomtatvány telepítése a bevalláskitöltő program nevét megjelenítő képre kattintva indul. A telepítő program az indító képernyőn tájékoztat arról, hogy a futtatás során települ az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a kiválasztott nyomtatvány (1353, 1353NY vagy 1353ADO) és a nyomtatványhoz tartozó aktív súgó.

A „Tovább”, majd az ezután megjelenő második ablakban a „Telepít” gombra kattintva néhány percen belül befejeződik a letöltés és a telepítés. A „Futtat” gombbal indítható az ÁNYK, amely automatikusan megnyitja a telepített nyomtatványt. A programok elérésében segítséget nyújt a NAV kisfilmje, amely a http://youtu.be/z_r-BEIUOYc linken érhető el.

A programok bármikor futtathatók és újraindíthatók, letöltésük, telepítésük és használatuk nem igényel számítástechnikai és idegen nyelvi ismereteket. Akár a félig kitöltött bevallás is megnyitható. A kitöltés befejezése után a kész bevallás kinyomtatható, illetve ügyfélkapus regisztráció birtokában elektronikusan beküldhető a NAV-hoz.

A személyijövedelemadó-bevallás határideje május 20. Addig még választható az adónyilatkozat („söralátét”) és a csökkentett adattartalmú bevallás, amennyiben az ezek választásához szükséges feltételek fennállnak.

Forrás: Hírközpont

2014. április 11. 07:05 | eÜgyintézés, Haladó