64111

Az uniós támogatások haszonélvezője a szuper-számítástechnika területe is. Bár az első ilyen gépet 2001-ben, az előcsatlakozási időszakban szerezte be Magyarország, a program bővítése és fejlesztése 2004 után is dinamikusan folytatódott. Ma már sem az új, tudásalapú társadalom, sem egyetlen ország gazdasága nem tud továbblépni vagy fejlődni a szuper-számítógépek adta lehetőségek alkalmazása és kihasználása nélkül.

Ilyen technológiát használnak például a Forma 1-es járművek légellenállásainak tesztelésekor vagy éppen az üzemanyag-felhasználás javításához szükséges szimulációkhoz. A szuperszámítógépek alkalmasak földrengések, vagy klímaváltozások hosszú távú előrejelzésére is. Hazánkban elsősorban az egészségügy területén veszik igénybe. Rákkutatásban, géntérképek elemzésében van nagyon nagy hasznuk.

Legnagyobb előnyük a szuperszámítógépeknek, hogy sokkal gyorsabbá és pontosabbá teszik a kutatást. Költséges, akár évekbe is telő mérések, kísérletezések jócskán lerövidülnek a szimulációs folyamatok által. A szuperszámítógépek éppen ezért igen fontosak a gazdaság és az ipar területén is. Egy-egy piaci szereplő vagy akár egy ország, ha versenyképes akar maradni, előbb vagy utóbb muszáj invesztálnia a szuper-számítástechnikába.

Ahhoz pedig, hogy a már elért piaci szerepet az országok, vagy gazdasági vállalkozások meg is tudják tartani, folyamatos fejlesztések és beruházások szükségesek.

Magyarországon jelenleg is zajlik a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásában megvalósuló projekt. A beruházás következtében 2014 végéig megnégyszereződik a hazai szuperszámítástechnikai összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a magyarországi rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet, és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre. Az új, megnövelt erőforrások fő kedvezményezettjei az akadémiai és kutatói szféra tagjai lesznek. A projekt két kiemelt központja Budapest és Debrecen, a támogatás összértéke közel 2 milliárd forint.

Brüsszel nem először segíti a magyar szuperszámítástechnikai projekteket. Korábban a TIOP-1.3.2/08-1 projekt keretében több, mint egymilliárd forinttal támogatták az ágazat fejlesztéseit. A folyamatos befektetéseknek köszönhetően Magyarország ma Közép-Kelet-Európában a szuperszámítástechnika területén is kimagasló szerepbe került. Hazánk tagja az európai szuperszámítógép centrumokat tömörítő PRACE projektnek, melynek célja felzárkóztatni az európai szuperszámítástechnikai hálózatot a japán vagy az amerikai hálózatok színvonalára.

Forrás: hirado.hu

2014. május 14. 11:11 | Haladó, Magyar sikerek, Még több informatika