article

Még ha ki is kapcsolja a telefonját, az amerikai kormány ismét bekapcsolja – közölte Edward Snowden az NBC-nek adott interjújában. A CNN Money utána járt a kijelentésnek. Kikapcsolt telefont lehallgatni: meglehetősen aggályosnak hangzik. Lehetséges bekapcsolni egy telefont anélkül, hogy bárki hozzáérne?

Bekapcsolni ugyan nem, de kikapcsolt állapotot lehet játszatni a mobillal.

Kikapcsoló gombot nyom a tulajdonos. A telefon zümmög, ahogy szokott, lejátssza az ismert animációt, a kijelző elsötétül, de valójában a mikrofon és a kamera zavartalanul működik tovább. A CNN által megszólaltatott szakértők szerint a kémek saját, mini adótornyot használnak, amihez a telefon automatikusan kapcsolódik.

Kevés lehetőség van a védekezésre a szakértők szerint. Az egyik módszer, ha recovery módban indítjuk el a mobilt: erre számos leírás ismert az iOS és az Android készülékek esetében egyaránt. Lehet vásárolni jelblokkolókat például itt és itt, vagy el tudjuk készíteni a sajátunkat. És persze ki lehet venni az akkumulátort – már amelyikből még lehetséges, mert az iPhone, a HTC, a Nokia Lumia, a Nexus régen nem engedi meg.

Többé-kevésbé megoldást kínál a védekezésre a PrivatOS, az Android operációs rendszer lecsupaszított változatának használata is.

Forrás: hirado.hu

2014. június 11. 12:00 | Biztonságos internetezés, Haladó