digitalis-okoszisztema

A digitális kompetencia a tudásalapú társadalomban élők számára alapvető, de nélkülözhetetlen képességgé vált a biztonságos internethasználat is – hangsúlyozta Fónagy János államtitkár az Információs Társadalom Parlamentje című konferencián, 2014. június 27-én, Budapesten.

Az infokommunikáció révén elérhető tartalmak és szolgáltatások rövidtávon is az egyén és az ország versenyképességének jelentős mértékű javulását eredményezik. Használatuk olyan tudást ad, amely a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez elengedhetetlen, és egyre meghatározóbbá válik a gazdaság növekedésében is – közölte Fónagy János.

A digitális ökoszisztéma minden eleme hozzájárul a jobb életminőséghez is. Általa egyszerűbbé és könnyebbé válik a kapcsolattartás, időt és energiát lehet megtakarítani, hozzáférést ad a számunkra érdekes és szükséges információkhoz, segít az álláskeresésben, magasabb szintű öngondoskodást tesz lehetővé, megkönnyíti tájékozódást – sorolta az államtitkár.

A kormány elszánt, és minden elkövet annak érdekében, hogy Magyarország előkelő helyet foglalhasson el a globálisdigitális közösségben – mondta az államtitkár.

A Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában épp ezért jelentős hangsúlyt kapnak a digitális készségek, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban pedig e terület fejlesztésére közel 30 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2014-2020 között. A digitális írástudatlanság felszámolását segíti elő a kormány szélessáv-fejlesztési programja is, amelynek köszönhetően 2018-ra minden magyar háztartás számára elérhető lesz a megfelelő gyorsaságú internet.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Fotó: Botár Gergely

2014. július 3. 15:00 | eDemokrácia