Eyeglasses on the ophthalmologic scale. Shallow DOF.

A mérnökök és kutatók egy olyan eszközt fejlesztettek ki, mely a rászorulóknak eddig elérhetetlen szövegeket is érthetővé tesz valós időben.

A MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói egy olyan új eszközt fejlesztettek ki, mely a vakoknak, a látássérülteknek, a gyengén látóknak segít nyomtatott szövegek elolvasásában.

A szóban forgó kütyü 3D-s nyomtatóval készült, és a FingerReader nevet kapta. Külsőre olyan, mint egy nagyobbacska gyűrű, amelyen egy kis kamera van elhelyezve, amelyik beolvassa a szöveget. A szkennelt tartalmat aztán szoftver segítségével hanggá alakítják, vagyis egy mini felolvasógépről van szó.

FingerReader – Wearable Text-Reading Device from Fluid Interfaces on Vimeo.

Használata könnyű, elegendő a kamerát viselő ujjal rámutatni a kiválasztott szövegre, egy külön szoftver követi a mozgást. Ráadásul a gyűrű rendelkezik aprócska motorokkal, amelyek vibrációval orientálják az olvasót, ha sor elejére ér, ha sort vét, ha leszaladt a szövegről az ujja stb.

A prototípust kifejlesztő csoport, a Fluid Interfaces vezetője, Pattie Maes azt nyilatkozta, hogy bár vannak hasonló, a szkennelésen alapuló eszközök a piacon, a FingerReader mérete és könnyű használata mellett abban is jobb ezeknél, hogy az említettektől eltérően valós időben képes végezni a felolvasást.

Piaca egész biztos lenne egy ilyen készüléknek, hiszen csak az Egyesült Államokban több mint 11 millió embernek lenne rá szüksége.

Forrás: IT Café

2014. július 19. 11:01 | eBefogadás