Biological research

Az Európai Űrügynökség prototípus tesztkészüléket fejleszt a Nemzetközi Űrállomás legénységének, hogy egyetlen csepp vérből néhány percen belül diagnózist állíthassanak fel.

A vércseppet egy hordozható készülékre helyezik, amelyet egy mini-DVD-hez hasonló lemez köré építettek. A lemezt forgásra állítva elkülöníthető egymástól a plazma és a szérum, így egyidejűleg többfajta tesztet lehet elvégezni a vérmintán. A Földön már különféle alkalmazásai vannak: az automata laboratóriumi egységgel többek között szívbetegséget, prosztatarákot, diabéteszt és májbetegséget is lehet vizsgálni.

Az űrben használható változatot az ír Radisens Diagnostic vállalat fejleszti, mely 2011-ben kezdte meg együttműködését az Európai Űrügynökséggel (ESA). Az együttműködés első fázisa során az ügynökség kiértékelte a műszer használhatóságát súlytalanságban, a most zajló fázisban pedig prototípusok tervezése zajlik, amelyeket az űrállomáson és más emberes űrhajón alkalmazhatnak majd.

Az orbitális pályán lévő komplexum szűk területén súlytalanságban élés különféle negatív következményekkel járhat, de a napi egészségügyi ellenőrzés a földi orvosoknak korlátozott. Francois Gaubert, az ESA szakembere szerint óriási segítségnek bizonyulhat, hogy a készülékkel gyors elemzés végezhető az űrhajósok vérmintáin és figyelemmel követhetők fiziológiai paramétereik az űrben anélkül, hogy a mintákat haza kellene hozni.

A műszert a Földön is lehet majd használni, és a specializálódott kórházi laborok idejét felszabadíthatja azzal, hogy a rutinteszteket a körzeti orvosoknak adják át.

Forrás: hirado.hu

2014. július 4. 12:00 | eEgészségügy, Haladó