nervous woman holding cellphone

A Duolingo nyelvoktatási platform minőségével néhány év alatt nagy tekintélyt és népszerűséget vívott ki magának. Új kezdeményezésüket azonban nemcsak szakmai kifogások érhetik, de a pozícióban lévő lobbi sem fogja hagyni magát.

A múlt hét végén több általános és szakmai portál is lehozta a Duolingo közleményét, mely szerint a több mint 620 ezer regisztrált magyar, illetve világszerte 30 millió felhasználóval rendelkező, ingyenes Duolingo nyelvoktató alkalmazás fejlesztője elindította új, nyelvvizsgáztató szolgáltatását. A közlemény szerint a Google támogatásával megvalósult kezdeményezés célja, hogy az alkalmazással a világ bármely pontján lehetőséget biztosítson a nyelvvizsgázni akaróknak céljaik megvalósításához, akár álláskeresésről, akár továbbtanulásról van szó.

Az újdonság az, hogy a tavaly óta magyarul is elérhető alkalmazás révén mostantól lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználók megszerzett tudásukról is számot adjanak a Duolingo Test Center segítségével.

Amit ígérnek: globális, egyszerű, olcsó

A cég azzal indokolja a szolgáltatás bevezetését, hogy a nyelvvizsgáztatást végző vállalatok és intézmények esetenként akár egyhavi átlagfizetésnek megfelelő díjat is elkérnek a jelentkezőktől, akik közül sokan ráadásul utazni kénytelenek a távoli vizsgahelyekig, tovább növelve a vizsgázás költségeit.

Az új megoldás, a Duolingo Test Center a közlemény szerint a bétatesztelés időszakában teljesen ingyenes, utána az alkalmazás segítségével a vizsgázók egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért, mindössze 20 dollár (kevesebb, mint kb. 5000 Ft) ellenében, mobiljukról, kényelmesen, akár otthonról is számot adhatnak angoltudásukról.

De az indoklás még tovább megy. Leírják, hogy a meglévő nyelvvizsga-tesztek esetében a vizsgabiztosok megvesztegetése, illetve a tesztkérdések megjegyzése jól ismert gyakorlatnak számítanak, amelyek előnyhöz juttatják azokat, akik megkerülnék a tényleges tanulást, felkészülést. Erre (angol) példát is felhoznak.

Állításuk szerint a Duolingo English Proficiency Examet úgy alakították ki, hogy megbízható, pontos eredményt adjon. A számítógépes adaptív teszt a vizsgázó teljesítményéhez igazodik, a kitöltése – szemben a hagyományos tesztekhez szükséges 2 órával – csupán körülbelül 20 percet igényel, a kérdések pedig igen ritkán ismétlődnek. Egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a folyamatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vizsgázó nem használ tiltott segítséget.

Tekintély és elismertség kell az áttöréshez

És persze a referencia: a Duolingo a Pittsburghi Egyetem egyik kutatójának tanulmányára hivatkozik, aki megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

Hogy növeljék a teszt megbízhatóságát és elismertségét a cég a Carnegie Mellon Egyetemmel partneri szerződést kötött, ahol megvizsgálják majd a Test Center hatékonyságát a kurzusaikra jelentkező, nem angol anyanyelvű tanulók esetében. Iparági oldalról pedig az alkalmazás első partnere az oDesk.com munkaerő-közvetítő oldal.

(A referenciákhoz érdemes hozzátenni, hogy magát Duolingo projektet a reCAPTCHA kitalálója, Luis von Ahn indította el egy hallgatójával – von Ahn a Carnegie oktatója, mely egyetem éppúgy Pittsburghben van, mint az említett Pittsburghi Egyetem.)

A Test Center alkalmazás az induláskor egyelőre csak Android platformra, illetve a weben elérhető, az iOS-ra írott verzió későbbre várható.

Erős és sarkos ellenvélemény

De nem mindenki lelkesedett az egyelőre tesztfázisban futó szolgáltatásért. A magyar Nyelvtudásért Egyesület is közleményt adott ki, amelyben elismerik a modern technológia, az alkalmazások hasznosságát a nyelvtanulásban, ám a vizsgát illetően hitetlenségüknek adnak hangot: „A Duolingo nyelvi mobilapplikációját bemutató tegnapi sajtóközlemény, amely a világ bármely pontján elérhető »nyelvvizsgának« állít be egy 20 perc alatt elvégezhető, okostelefonos tesztet, azonban súlyosan félrevezeti a hazai nyelvtanulókat. A Nyelvtudásért Egyesület felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el.” Majd hozzáteszik: „A Duolingo okostelefonos tesztje sem Magyarországon, sem külföldön nem rendelkezik semmilyen formális elismeréssel, ezért nem alkalmas a továbbtanuláshoz sokak számára szükséges nyelvvizsga megszerzésére, sem idehaza, sem külföldön.”

A közlemény eddig tartó része az akkreditációra és a szabályozásra való hivatkozással leginkább piacféltésként értelmezhető, de a továbbiakban végre előállnak szakmai kifogásokkal is: „A Nyelvtudásért Egyesület szakemberei a Duolingo mobilapplikációjának kipróbálása után arra a következtetésre jutottak, hogy a 20 perc alatt elvégezhető okostelefonos teszt semmikképpen nem biztosítja a nyelvi készségek megbízható, hatékony ellenőrzését. Míg egy hazai vagy nemzetközi fejlesztésű, valódi vizsgán az írás- és beszédkészséget, azaz az idegen nyelv produktív használatát számos, valós szituációt tükröző feladat értékeli, addig a Duolingo mobilalkalmazása egyszerű tőmondatok mikrofonba olvasását adja »szóbeli« feladatként, írni pedig a teszt kitöltőjének az egész »vizsga« alatt egyetlen mondatot sem kell.”

Hogy gyengítsék a Duolingo – egyébként nyilvánvalóan angolból fordított, Magyarországra nem lokalizált, globális – közleményének súlyát felhívják arra a figyelmet, hogy a havi fizetésbe kerülő nyelvvizsgadíjak hazánkban nem érvényesek: „Ezzel szemben a tény az, hogy a hazai vizsgadíjak többsége 20 és 30 ezer forint között mozog, míg a legdrágább akkreditált nemzetközi angol vizsga díja 52 ezer forint.”

Egész biztosan lesz még villongás

Az kétségen felül áll, hogy a Duolingo a nyelvoktató platformok között a világ egyik legjobbja. Hogy a nyelvvizsgáztatási szisztéma sikeres lesz-e, az még a jövő titka.

Mindenesetre a feltételezett jó szándék mellett nem nehéz felfedezni, hogy a sikerre alapozva az eddigi ingyenes szolgáltatáshoz egy már jövedelmet is termelő fizetős szegmenst kívánnak beépíteni.

És az is biztos, hogy az óriási üzletnek számító nyelvvizsgáztatás szilárd, stabil és érdekeinek védelmére feltehetően minden eszközt megmozgató iparágának résztvevői keményen ellent fognak állni még akkor is, ha semmilyen érdemi szakmai kifogást nem tudnak majd felhozni egy későbbi, kiforrott rendszer ellen. De reménykedjünk abban, hogy a versennyel, mint már annyiszor, újra csak az ügyfelek, a vizsgázók járnak majd jól.

Forrás: IT Café

2014. július 30. 10:00 | Digitális írástudás