manage your network

A magyar ICT piacon jelenleg hozzávetőlegesen 10,000 betöltetlen állás van, ami éves szinten megközelítőleg 150 milliárd forintnyi elvesztegetett GDP-t jelent a nemzetgazdaságnak. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke az Információs Társadalom Parlamentje rendezvényen mutatta be a Grand Coalition for Digital Jobs felvetéseit, amely a helyzet megoldásaként összefogást sürget az infokommunikációs (ICT) iparág szereplői, a kormányzati szektor és az oktatás képviselői között.

Az IVSZ, a szakma képviseletében felvállalja az európai kezdeményezés mentén elinduló nemzeti „Összefogás a digitális munkahelyekért” program koordinációját.

Európa jelenleg egy hosszú távú, a munkaerőpiacot érintő strukturális átalakuláson megy keresztül, minden idők legmagasabb, 10,2 %-os munkanélküliségi rátájával küzdött 2013-ban, miközben az infokommunikációs területen jelentős szakemberhiány van.

A jelenlegi tendenciák fennmaradásával 2020-ra Európában 900 ezer ICT szakember fog hiányozni iparági szinten. A probléma megoldására európai szintű összefogásra van szükség. Ezt ismerte fel az Európai Bizottság, és elindította a Grand Coalition for Digital Jobs elnevezésű kezdeményezést, melynek egyik fontos célja, hogy 2015-re jelentősen növelje a rendelkezésre álló jól képzett, magabiztos szaktudással és digitális készségekkel rendelkező IT szakemberek és az IT világához köthető munkavállalók számát.

Európához hasonlóan, Magyarországon sem jobb a helyzet: 2012-ben mindössze 2500 informatikus szerzett diplomát. Ugyanakkor a magyar ICT piacon jelenleg is 10,000 betöltetlen állás van, ami éves szinten hozzávetőlegesen 150 milliárd forintnyi elvesztegetett bevételt jelent a nemzetgazdaságnak, ezért szükséges Magyarországon, nemzeti szinten is tenni az ügyben.

“Ezt a munkaerő-piaci problémát az informatikai szakma nem tudja önerőből megoldani. A tapasztalat azt mutatja, hogy egyedül még az adott kormányzatok sem, hiszen mély, strukturális problémákról beszélünk. A közszféra, köz- és felsőoktatás, felnőttképzés, munkaerőpiaci közvetítők, informatikai és nem informatikai vállalatok összefogására van szükség ahhoz, hogy érdemi változást érhessünk el. Ha mindenki a saját parciális és rövidtávú érdekeit nézi, akkor mindannyian vesztesek leszünk. Végeredményben Magyarország veszít.” – emelte ki az IVSZ elnöke, Laufer Tamás.

A munkanélküliség, különösen a képzett fiatalok állástalansága, a jelen társadalmainak és politikusainak egyik legnagyobb kihívása Európában, és sajnos Magyarországon is. Akinek nincs munkája, jó eséllyel elesik a lakhatás, a családalapítás és az elvárható minőségű életvitel lehetőségétől is. Ez a tendencia erősen köthető a világ digitalizációjának folyamatához is. Ha valaki nem rendelkezik a digitális eszközök használatának készségével, nem képes a saját munkáján belül digitális módon gondolkodni, ma már nehezen talál munkát, holnap pedig egyáltalán nem fog.

Laufer Tamás kifejtette, hogy megoldásként először is mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy az informatikai karrier az egyik legvonzóbb karrier jelenleg és ez így lesz a jövőben is. Másodszor, alapjaiban és a lehető leggyorsabban meg kell újítani az informatika-oktatást a köznevelés rendszerében. Végezetül pedig biztosítani kell a munkaerő és a munka egymásra találását.

Egyértelmű, hogy ezeket a problémákat csak közösen tudjuk megoldani. Az IVSZ, a szakma képviseletében, felvállalja a Grand Coalition for Digital Jobs európai program magyarországi, nemzeti szintjének koordinációját és egyúttal felkér minden érintettet, hogy csatlakozzon a hazai „Összefogás a digitális munkahelyekért” kezdeményezéshez.

Az IVSZ várja mindazon szervezetek, intézmények, cégek és szakemberek jelentkezését, akik ötletükkel vagy aktivitási felajánlásukkal csatlakoznak az európai szintű kezdeményezés hazai megvalósításához.

Forrás: ProfitLine

2014. július 3. 13:00 | eMunka, Haladó