security objects

A mohácsi, a kenyérmezei csata vagy éppen a piski ütközet után elkészült a nándorfehérvári csatát bemutató animációs film. A 19 perces filmet már meg lehet nézni a YouTube-on.

Nyilvánosságra hozták a nándorfehérvári csatát feldolgozó 19 perces animációs filmet, melyet a Történelmi Animációs Egyesület a Múlt-kor közreműködésével mutatott be. Az Egyesület a „Mohácsi csata” animációs film készítése óta tovább fejlesztette alternatív animációs technikáját.

Az alkotók elkészítették a Duna-Száva torkolatvidék virtuális terepasztalát, rekonstruálták és történelmi hűséggel felépítették a várat, a török tábort, az ostromműveket, a török hajózárat a Dunán. A néző valóban átláthatja a teret és az eseményeket anélkül, hogy a klasszikus kétdimenziós térképes animációkat használni kellene.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) 2012-ben mutatta be a Történelmi Animációs Egyesülettel közösen indított Magyar Történelmi csaták 3D-ben című sorozatot. Ennek lényege, hogy a felhasználók megismerhetik, illetve virtuálisan újra is játszhatják a nagy magyar történelmi csatákat, köztük például a mohácsit vagy a piskit a mandarchiv.hu honlapon.

A fejlesztők a Total War című történelmi stratégiai játék alapján fogtak a magyar történelem nagy ütközeteit bemutató fejlesztésbe, úgynevezett modolásba. A korhű megjelenítést komoly alapkutatások alapján végezték, így a játékban az eredetihez hasonló egyenruhák, fegyverzet illetve környezet tűnik fel.

Forrás: HVG

2014. július 28. 09:00 | eKultúra