Connect & Share Social Media with friends

Az elküldött fotók elemzésével most elfogtak egy pedofilt. Ezt a hírt maga a keresőcég jelentette be hivatalos blogján. A Google közleményéből kiderül, hogy a cég szerverei minden csatolt képet elemeznek – kivéve, ha azok mondjuk titkosítva vannak.

Pedofilt fogott az algoritmus

A Google közlése szerint a houstoni férfit a cég automatikus képelemző algoritmusa nélkül sosem fogták volna el, mivel semmilyen gyerekpornós oldalon nem volt aktív, kizárólag privát Gmail postafiókjában tárolt illegális képeket. Ezeket egyébként egy gyermekvédelmi szervezettel közösen működtetett adatbázis segítségével lehet detektálni.

Miután a rendszer érzékelte a pedofil fotók jelenlétét a postafiókban, a Google értesítette az együttműködő amerikai gyermekvédelmi szolgálatokat, akik felvették a kapcsolatot a houstoni rendőrséggel, amelynek munkatársai letartóztatták a Gmail-fiók használóját. A házkutatás során egyéb eszközein is találtak gyerekpornós tartalmakat.Az amerikai férfi egyébként 1994-ben molesztált egy gyereket, ezért az amerikai hatóságok szexuális bűnelkövetőként tartották nyilván.

Minden elemez a Google

Bár a pedofil elfogása örvendetes, az eset arra is rávilágít, hogy a Google képes minden feltöltött tartalom elemzésére, bár erre a céget a szolgáltatásainak használatakor elfogadott általános felhasználási feltételek fel  is jogosítják.

A Google algoritmusa egyébként egy olyan adatbázist használ, amely korábban lefoglalt pedofil fotók jellemzőit tárolja digitális formában. A gép automatika képes akkor is felismerni a fotókat, ha azokat szándékosan módosították. A keresőcég szerint a teljesen automatizált mechanizmus révén nem is kell a cég munkatársainak megtekinteniük a gyermekek bántalmazását megörökítő képeket.

Forrás: Origo

2014. augusztus 5. 08:00 | Biztonságos internetezés