uj-magyar

Hazánkban háromszázezerre tehető a hallássérültek és hatvanezerre a siketek száma. Életüket jelentősen megkönnyítené és kommunikációjukat nagy mértékben egyszerűsítené, ha képesek lennének a közvetlen párbeszédre.

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) fiatal szakemberekből álló csoportja szerint a jelenlegi eszközök erre nem, vagy csak részben alkalmasak, ezért egyedülálló segédeszközt fejlesztésébe fogtak az Euronet Zrt. munkatársaival karöltve.

A speciális tolmácskesztyű jelnyelven kommunikáló siketek számára készül. A kutatók leírása szerint gyakorlatilag jelnyelvi szinkrontolmácsként működik. Segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek az általuk ismert és mindennap használt jelnyelven kommunikálhatnak ép embertársaikkal, akik a jelelt szöveget automatikusan felolvasva hallják. A kommunikációhoz egyik félnek sem kell elsajátítani semmilyen plusz ismeretet, így ez a megoldás a jövőben jelentősen megkönnyíti a siketek kommunikációját.

A tolmácskesztyű a szabványos Daktil gesztusábécé jelein kívül egyedileg betanított gesztusokat is képes értelmezni, amelyeket a rendszer felismer. Ergonomikus kialakítású, többféle kéztípusra készül. A komplex számítási feladatok elvégzéséért a felhasználó mobiltelefonja felelős: a telefonon futó alkalmazás a mutatott gesztusok sorozatából először betűket, majd azok természetes nyelvi feldolgozása során szavakat állít elő. A szavakból végül értelmes mondatokból álló folyamatos szöveget hoz létre, amelyet a beszédszintetizátor hangosan felolvas. A szoftver iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is elérhető lesz.

Az eszközzel a fogyatékkal élők képesek lesznek hivatalos ügyeket intézni jeltolmács vagy más, nehézkes megoldás segítsége nélkül, csakúgy, mint jól halló embertársaik. Hétköznapi szituációkban – például információ kérésekor – és olyan speciális helyzetekben is hasznos a magyar fejlesztésű kesztyű, mint amilyen egy például egy állásinterjú. Augusztus végére a fejlesztők szerint befejeződik a Tolmácskesztyű fejlesztése.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

2014. augusztus 18. 10:00 | eBefogadás