pazar-latvanyossag

Mától az internetezők körbejárhatják a Street View-ban a közel 5000 éve álló gízai piramisokat, a nagy Szfinxet és számos további egyiptomi történelmi kincset.

A gízai nekropolisz az egyik leghíresebb régészeti lelőhely a világon, itt található az ókori világ hét csodájának utolsó máig fennmaradt építménye: a gízai nagy piramis. Az eredetileg temetkezési helyként szolgáló, Hufu fáraó (görögösített nevén Kheopsz) halhatatlanságát jelképező piramis 139 méter magas – éppen, mint a világ legmagasabb hullámvasútja -, ezzel 3800 éven át a legmagasabb ember alkotta építmény volt a világon. A nagy piramistól nyugatra látható Hufu fiának és unokájának síremléke, Hafré és Menkauré piramisa (görögösített nevükön Khephrén és Mükerinosz).

A piramisoktól keletre található a gízai nagy Szfinx, a világ egyik legrégebbi szobra. Az oroszlántestű és emberfejű alkotás 73 méter hosszú és 20 méter magas. A Szfinxet – szó szerinti fordításában „a rettenet atyja” – Hafré fáraóhoz hasonlítják, aki az építése alatt uralkodott.

A Street View-ban a gízai nekropoliszon kívül a világ első piramisa, Dzsószer fáraó síremléke is megtekinthető, amelyet az egyiptomi építész, Imhotep tervezett Szakkara ősi temetkezési területén.

A piramisok mellett az internetezők virtuálisan közelebbről is megismerhetik Abu Menát, az egyik legidősebb keresztény emléket Egyiptomban, a függő templomot, az egyik legrégebbi kopt keresztény templomot, a kairói Citadellát, egy középkori iszlám erődöt és történelmi helyszínt, valamint a 15. században a Földközi-tenger partjára épített Kait-bej (Qaitbay) erődöt.

A régi Egyiptom iránt érdeklődők a Google Kulturális Intézetének (Google Cultural Institute) oldalán tájékozódhatnak, a gízai piramisok Street View bemutató videója pedig itt látható.

Forrás: hirado.hu

Fotó: hirado.hu, Google

2014. szeptember 15. 14:00 | eKultúra