ithub

Paul Graham nagy port kavart az Information-nek adott interjújában, amikor azt mondta, főként azért van kevesebb női munkavállaló az IT világban, mert a legtöbbjük nem kódolt éjjel-nappal az elmúlt tíz évben. “Ha megnézed a legjobb programozók önéletrajzát” — mondja — “a legtöbben már kb. tizenkét éves koruk óta kódolnak.” Graham ezekkel a kijelentésekkel látszólag teljesen elzárja az “idősebb” korúak elől egy sikeres tech karrier lehetőségét — vajon mennyi ebben az igazság?

Manapság a rengeteg sikersztorit látva szinte beleégett az agyunkba, hogy a mai kor IT élvonalában kizárólag fiatal sztárok foglalhatnak helyet. Ez a hatás annyira erős, hogy a Szilícium-völgyben már mozgalmak indultak, amelyek kifejezetten felnőtteknek célzott programozási kurzusokat tartanak. Ennek azonban nem ez a kialakult kép az egyetlen oka, a másik sokkal prózaibb: az USA-ban egyszerűen kevesebb ember szerez manapság mérnöki, technológiai, matematikai végzettséget, mint amennyit a piac fel tudna venni (ez, mint tudjuk, itthon is probléma).

Ez racionálisnak is tűnik, hiszen a legtöbb cégnek nem programozó csodagyerekekre van szüksége. Akadály azonban, hogy legtöbbjük viszont megköveteli a diploma meglétét. A Google-nél például az atipikus, kevésbé ideális CV-k könnyen a kukába kerülhetnek (sőt, a cégnél csak a közelmúltban törölték el a jelöltek egyetemi osztályzataira alapozó értékelési rendszert).

De vajon ebben a környezetben, ahol mindenki Mark Zuckerberg-klónokat szeretne felvenni, másodrangúnak tekinti-e a piac a már említett felnőttképzéssel foglalkozó cégek tanítványait? A válasz szerencsére: nem — legalábbis nem teljes mértékben. Ha egyre több cég hajlandó változtatni a merev toborzási feltételeken, az jobb lehetőségeket jelenthet ezeknek a jelölteknek.

A General Assembly — amely pontosan az előbb leírt típusú oktatások szervezésével foglalkozik immáron a világ kilenc városában — is kínál például egy tizenkét hetes intenzív webfejlesztési kurzust, amelynek elvégzése után a tanítványokat összehozzák olyan cégekkel, amelyeknek hasonló tudású emberekre van szükségük. Ezt a kurzust már közel négyezren teljesítették, és többségük talált is állást tech cégeknél. Egy tipikus tanítványuk például Alan McCabe, egy new yorki tanár, aki a kurzus előtt egy sor kódot sem írt még, ma viszont már egy startupnál dolgozik.

Természetesen nehéz megmondani, hogy a közeljövőben ezek az előítéletek mennyire enyhülnek. Laura Weidman Powers a CODE2040 elnöke szerint is sokszor szinte “alacsonyabb rendűként” tekintenek azokra, akik később ismerkednek meg a programozással, ami nagy hiba. “Sok kisebbségi, vagy szegény országból származó tanulónak nem is volt alkalma ilyen korban megismernie ezeket a dolgokat,” — mondja — “de amikor később találkoznak vele, óriási érdeklődést és elhivatottságot tanúsítanak.”

Forrás: ithub
Fotó: ithub