Free wifi glossy blue reflected square button

Ingyenes közösségi wifit indított a UPC. Aki saját, otthoni routerén bekapcsolva tartja a szolgáltatást, az országszerte, sőt Európában minden hasonló wifi hotspotot ingyen használhat. Ez itthon 200 ezer új ingyenwifit, Európában pedig több milliót jelent.

Emlékeznek még Steve Jobs ingyenwifis tervére? Az Apple ikonikus vezetője hitt a biztonságos, de mindenkivel megosztható ingyenes wifikapcsolatok elterjesztésének lehetőségében. Amikor erről augusztusban beszámoltunk, azt írtuk: érdemes lenne megvalósítani elképzelését. Bár Jobs elsősorban a routergyártók oldaláról fogta meg a kérdést, most egy szolgáltató, a UPC lépett, és valami nagyon hasonló, közösségi wifihálózatot indított el.

Ahogy Jobs is kitervelte, a UPC fogta az előfizetőinél lévő összes (wifi routerként is üzemelő) modemet, és központi szoftverfrissítéssel mindegyiken bekapcsolt egy, az otthonitól teljesen elszeparáltan működő csatornát. Az otthoni privát és az új, publikus hálózat között nincs semmilyen kapcsolat, így az otthoni internetezést semmi sem zavarhatja meg: a nyílt wifi sem az előfizető sávszélességére, sem adatforgalmára nincs hatással.

Az így létrehozott, egységesen UPC Wi-Free névre hallgató wifi-hozzáférési pontokat mindenki használhatja, aki otthoni UPC routerén nem kapcsoltatja ki a publikus csatornát. A felhasználói (előfizetői) adatokat csak egyszer kell megadni a rendszerben, onnantól a laptop vagy a mobiltelefon minden UPC Wi-Free nevű hálózatra automatikusan csatlakozik.

A szolgáltató adatai szerint ezzel egyetlen lépésben 200 ezer új ingyenes wifielérési pont indult el Magyarországon. Mivel a szolgáltatás nem áll meg a határoknál, hanem mindenhol él, ahol UPC van, Európa-szerte több millió helyen használhatja ingyen a közösségi wifit.

Forrás: HVG

2014. november 11. 09:32 | eBefogadás