children learning typing

A Google azt tervezi, hogy jövőre elkészítik legnépszerűbb termékeik gyermek-verzióját; ezeket a 12 éveseknek, illetve a fiatalabbaknak szánnák. A USA Today cikke szerint valószínű, hogy a gyerekek által is használt szolgáltatások kerülnek a csomagba: a kereső, a levelező, a Chrome böngésző, illetve a videomegosztó YouTube.

A projektet Pavni Diwanji, a cég fejlesztési alelnöke irányítja. Szerinte a gyerekváltozatok az életkori adottsághoz igazodva könnyebben kezelhetők, illetve – részben a szülői felügyeleti eszközök miatt – biztonságosabbak lesznek, mint a felnőtt verziók. Diwanji úgy látja, épp ezért fontos, hogy alaposan végiggondolják a koncepciót, hogy minden szempontból megfelelőek legyenek a termékek, és a legkisebb szülői ellenállást váltsák ki velük.

A Google felkészült a felháborodásra is; nem zárják ki, hogy sokakat zavarhat a hallgatólagos megállapodás megszegése, miszerint a vállalkozások a 13 évnél fiatalabbakat már nem kezelik célcsoportként. Diwanji szerint a Google nem akarja ügyfélként kezelni a kisgyerekeket.

Ez azért fontos szempont, mert a gyerekek szülői belegyezés nélküli megcélzása – marketing, reklám, adatgyűjtés a gyerekek online szokásairól, korhatár jelzése nélküli hozzáférés stb. – az Egyesült Államok gyermekvédelmi törvényei szerint tilos. A kereskedelmi felügyelet már többször is büntetett cégeket, akik ezt nem tartották be.

Forrás: Index

2014. december 9. 10:55 | Biztonságos internetezés