hvg_okosváros

A világ legnagyobb intelligens városfejlesztéssel foglalkozó eseményére, a Smart City Expora kapott meghívást a Városliget megújulását célzó Liget Budapest Projekt. A negyedik alkalommal megrendezett konferencián bemutatott technológiai újítások többek között zöldebbé, környezetkímélőbbé tesznek egy adott várost, városrészt, vagy akár parkot.

Úgy tűnik, külföldön is érdeklődni kezdtek a Városliget megújulása iránt, ennek jele, hogy meghívást kapott a Liget Budapest Iroda vezetője a barcelonai Smart City, azaz Intelligens Város Expó konferenciájára. Az esemény célja, hogy bemutassa a világ minden részéről érkező új, innovatív városfejlesztéseket, terveket és megoldásokat. A projektek a technológiai innovációk segítségével úgy fejlesztik a városi rendszereket, hogy azok biztosítják az erőforrások megfelelő felhasználását és a város fenntartható fejlődését akár növekedés mellett is.

Az úgynevezett smart city technológiák nem csak a környezetvédelemben, de a múzeumok működtetésében is fontos szerepet játszhatnak. A rendszerek választ adhatnak a működési költségek csökkentésére, de megoldást nyújthatnak az energia-megtakarításra például a közlekedésben vagy a fűtési rendszerek terén. A Liget Budapest Projekt célja, hogy a Városliget megújítása során innovatív megoldásokkal segítse a múzeumokat és a zöld környezet fenntartását a működtetésben és a látogatói élményben egyaránt, ezáltal a kultúra és a zöldfelület egyszerre fejlődhet a Liget területén.

Amszterdam, Koppenhága, Moszkva és Peking polgármestere mellett több mint 50 város vezetője vett részt a konferencián, s világcégek, köztük az IBM, az Oracle vagy a Microsoft vezetői is tartottak előadásokat. Az eseményen olyan látványosabb smart city technológiákról is szó esett, mint a holland Brabant városában kialakított világító felületű kerékpárút, mely teljes mértékben megújuló energiát használ. A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen fényt napenergiával működő LED-kövek biztosítják, melyek ráadásul Van Gogh Csillagos Éj című festményének mintázatban vannak beépítve az útfelszínbe. Londonban pedig járólapot fejlesztettek ki, ami a városi járókelők lépéseinek eddig kihasználatlan energiáját hasznosítja. Az ötletet már a párizsi metró egyik állomásán is bemutatták, ahol a keletkező energiát az állomás LED-es megvilágítására és nyilvánosan elérhető USB portok áramellátására használják.

Forrás: HVG

Forrás: HVG

2014. december 1. 13:06 | Magyar sikerek