kekkh_bitport

Az év végével lezárul a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) kiemelt projektje. A szervezet informatikai infrastruktúrájának a megújítását teljes egészében az Európai Unió finanszírozta  – jelentette be Arató Dávid, a hivatal elnökhelyettes.

Cserére szorult az elavult eszközpark

Az egymilliárd forintos projektre elmondása szerint azért volt szükség, mert a hivatal évekkel korábbi létrehozatala óta jelentősen elavult az eszközpark, emiatt nehézkessé vált a rendszer üzemeltetése, az elektronikus közigazgatási szolgáltatások megfelelő színvonalú ellátása. A rendszer egy részét ráadásul gyártói támogatással már nem is rendelkező hardver- és szoftverelemek alkották.

A felújítás során mindenekelőtt a szerverek, tárolók cseréjére és a hálózat kapacitásának bővítésére volt szükség. A felhasználható forrás kétharmadát fordították erre. A további egyharmadból vették meg a szükséges licenceket, hajtották végre a kiegészítő fejlesztéseket, valamint fizették a projekten dolgozók bérét.

Az új hálózati eszközök révén nagyobb sávszélességű kapcsolattal rendelkezik a hivatal, és az egyéb fejlesztésekkel többletfunkciókat is kapott, ide sorolható a címtár és a levelezés. A projekt révén a hivatal egy telephely-redundáns központot alakított ki, amely mind a Balázs Béla utcai, mind a Róna utcai szervertermekhez 10 GB/s sávszélességen a Nemzeti Távközlési Gerinchálózati szolgáltatáson keresztül kapcsolódik a területi közigazgatást kiszolgáló körgyűrűkre. A telephelyek közötti kapcsolat alapja is egy 10 GB/s optikai kábel.

Kétszállítós modellt alkalmaztak

Arató Dávid kiemelte, hogy az új rendszer kialakítása kapcsán kettős szállítói bázisra és a jövőbeni bővíthetőséget is célzó szempontokra építettek, így a szervereket részben a HP-tól, részben az IBM-től vásárolták. Telephelyenként 20-20 blade szervert telepítettek, ami további 12-12 szerverrel növelhető a későbbiekben. A virtualizációs technológiát is két cégtől a VMware-től (vSphere 5.5) és a Microsofttól (Hyper-V 2012 R2) szerezték be.

A számítási kapacitás telephelyenként meghaladja a 700 GHz-et, a memóriakapacitás pedig 2,5 terabájt. Ezenfelül telephelyenként 150 terabájt nyers tárkapacitást biztosítanak a a HP tárolók, melyeket kiegészítettek a mentéshez szükséges megfelelő mennyiségű szalagos tárolási kapacitással is. A rendelkezésre álló számítási és tárkapacitás egy-egy telephelyen akár 600 virtuális gép kiszolgálását is lehetővé teszi – hangzott el a tájékoztatón.

Az elnökhelyettes megjegyezte még, hogy már készülnek a rendszer további bővítésére az új uniós fejlesztési  ciklusban. A további fejlesztések részben azt a kormányzati célt is szolgálni kívánják, amely előírja, hogy 2018-ra Magyarország területén  legalább 30 Mbps sávszélességű  legyen a hálózati hozzáférés, és legalább a lakosság fele vegye igénybe az e-kormányzati szolgáltatásokat.

Forrás: Bitport

Fotó: Bitport

2014. december 18. 14:57 | eÜgyintézés