watt_up_fokep_bitport

Miközben a háttérben a cégek (remélhetőleg) azon dolgoznak, hogy megszabaduljunk végre amobilok napi töltésének kényelmetlenségétől, maga a töltési metódus is forradalmi változások előtt áll.

Vezeték nélkül eddig is elláthattuk készülékeinket energiával, de ehhez egyrészt olyan hátlapra, vagy készülékre volt szükség, ami ezt támogatja, másrészt a töltőállomáshoz, a vezeték nélküliség ellenére is, fizikailag közel kell elhelyezni a mobilt, vagy táblagépet.

Távoltöltés vezetékek nélkül

A vezeték nélküli töltést mobilitását szeretné lehetővé tenni az Energous a WattUp nevű eljárásával, aminek a készülék és a töltő közötti 5 méteres távolság sem jelent problémát. A CES-en is kiállító vállalat szerint ez a jövőben nemcsak a leggyakrabban használt okostelefonok és táblagépek kényelmes töltését oldaná meg, hanem minden olyan kütyübe bekerülhet, aminek tölthető akkumulátora van és a mindennapok során ugyanúgy utáljuk rendszeresen tölteni, mint a mobilokat.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szükség van egy eszközre, ami az energiát továbbítja, valamint olyan egységekre, ami ezt fogadja. Az előző a WattUp rendszerében Power Router névre hallgat, és a gyakorlatban egy nagyobb laptop méretű doboz, amit a lakás/nappali/kávézó/iroda tetszőleges pontján kell elhelyezni. Ez fogja energiával ellátni az akár 5 méteres távolságban lévő eszközöket, mivel párhuzamosan akár több készülék is tölthető vele.

A másik oldalon egy vevőegységre van szükség, ami a mellékelt videó szerint lehet egy külső akkupakkhoz hasonlító tok, vagy akár egy asztali dokkoló is. A lényeg az, hogy a Power Router Bluetooth bevonásával deríti fel és azonosítja a tölthető eszközöket, amelyeknek aztán rádióhullám formájában küldi az energiát, amit a fogadó egységek átalakítanak elektromos árammá és elkezdik tölteni a mobilt.

Még várni kell rá

A töltendő készülékek menedzselése egy szoftverrel végezhető el: ennek felületén állítható be, hogy mely készülékek kapjanak az „áldásból”, így a gyártó szerint tökéletesen az igényekre szabható egy irodában, vagy egy étteremben megforduló készülékek töltési rendje. Azt az Energous nem árulja el egyelőre, hogy ezzel a módszerrel mennyi idő alatt töltődik fel pl. egy iPhone, azt viszont tudjuk, hogy párhuzamosan legfeljebb 12 eszköz (egyenként legfeljebb 10 watt energiaigénnyel) tölthető így.

A cég oldalán található dokumentációk, illetve a videó szerint a technológia készen van, amit az Energous licencelés formájában juttatna el a felhasználókhoz. A CES-en való megjelenés célja is az, hogy minél több mobilt, router, kiegészítőt gyártó céggel vegyék fel a kapcsolatot és kitalálják, hogy milyen konstrukcióban és mikor tudna megjelenni a WattUp a piacom.

Forrás: Bitport
F
otó: Bitport

2015. január 12. 18:40 | Digitális írástudás, Még több informatika