Phone with key

Egy felmérés szerint a magyarok 37 százaléka megszabadul régi mobilkészülékétől, amikor beszerzi az újat. A legtöbben beszámíttatják vagy elajándékozzák korábbi telefonjukat, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen kidobják a szemétbe. Az adatokat azonban csak nagyon kevesen törlik megfelelően a régi készülékről. Hogyan működhet helyesen az adatvédelem?

A telefonunk ma már elképesztően sokat tud rólunk, ezért nagyon vigyázni kell az adatainkra. A lecserélése esetén a gyári beállítások visszaállítása nem nyújt elegendő védelmet, hisz azt követően vissza lehet még állítani a töröltnek hitt adathalmazt, ezért a mobilt „teljesen le kell nullázni” – hangsúlyozta Szatmári Péter informatikai szakember a Kossuth Rádió Napközben című pénteki műsorában. A rádióadás a forrásra kattintva hallgatható meg!

Hasznos lehet a megelőzés is, vagyis ha eleve nem tárolunk személyes adatokat a telefonon – folytatta, ami azonban nem igazán reális manapság. Úgy vélte, mivel a mobiltelefonok még újdonságnak számítanak az életünkben, ezért tanulnunk kell a használatukat, főként a személyes adatok kezelését. A gyártóknak is előre kell lépniük, és olyan eszközöket kell biztosítaniuk, amelyekkel a teljes törlés biztosítható – állapította meg a szakértő.

Ahhoz egyébként, hogy minden adatot véglegesen le lehessen törölni a telefonról egy szoftver szükséges; egy szakszervizben tudnak ebben segíteni. Aki különösen bizalmas adatot tártolt a telefonján, annak megéri ezt elvégeztetnie, mielőtt eladja a készüléket – világított rá.

Az adatlopás ellen a leghatékonyabban három lépést betartva védekezhetünk – mondta Antal Lajos, a Deloitte kiberbiztonsági üzletágának közép-kelet-európai vezetője. Az első annak biztosítása, hogy távolról is lehessen csörgetni a készüléket . A második lépés annak megteremtése, hogy meg lehet keresni a telefont. A harmadikra pedig azért van szükség, hogyha olyan helyzetbe kerül az ember, hogy védenie kell az adatait, akkor törölni tudja azokat, ami biztonságosan csak akkor valósítható meg, ha titkosítva van a telefon. Fontos továbbá az is, hogy zárolni lehessen a képernyőt. Ezek együttesen biztosítják a teljes tartalomtitkosítást, amelyet nem lehet visszafejteni – részletezte. A biztonságnak persze megvan az ára, ami általában a kényelem rovására szokott menni – ismerte el.

A megszerzett adatok értéke különböző lehet, hisz egy magánszemély néhány ismerősének telefonszámának ismerete vagy egy üzleti levelezés felhasználása között elég nagy különbség van. Minél többféle adat található a telefonon, annál pontosabb képet lehet kapni az adott személy életéről, viszonyairól, munkahelyének üzleti ügyeiről, így sok esetben nemcsak a saját, hanem mások magánszférája, érdekeltsége is veszélybe kerülhet – hívta fel a figyelmet dr. Szőke Gergely László, a Pécsi Tudományegyetem Jogi Karának kutatója.

Szerinte egy idegen véletlenszerűen nem sok mindent tud kezdeni az adatainkkal, kicsi az esélye, hogy a használt telefon olyan kezébe kerüljön, aki valóban vissza akar és tud is élni vele. Ha mégis, annak számos formája lehet: az adatok bekerülhetnek direktmarketing adatbázisokba vagy akár csalás, zaklatás áldozatává is lehet válni. A munkahelyi telefonok esetében pedig a munkáltató üzleti életére vonatkozó információk a versenytársak vagy egy harmadik személy számára komoly éréket képviselhetnek – húzta alá dr. Szőke Gergely László.

Forrás: hirado.hu

 

2015. február 17. 15:50 | Biztonságos internetezés