image (16)

Az Intel szerint a régi számítógépek hűtőszekrényhez hasonló fogyasztásával szemben az új készülékek energiafogyasztása egy energiatakarékos izzóéhoz mérhető.

Egy ötéves asztali számítógép körülbelül 17 ezer forintnak megfelelő áramot fogyaszt egy évben, de ez a költség akár a 44 ezer forintot is elérheti, különösen akkor, ha a felhasználók saját lustaságuk vagy a szoftverek frissítésének szükségessége miatt elszoknak attól, hogy éjszakára kikapcsolják számítógépeiket, vagy csak a monitort kapcsolják ki – állítja aNotebook.cz friss felmérése alapján a kutatást megrendelő Intel.

A gyártó szerint az ötéves, vagy annál idősebb számítógépek használatát csak a legszükségesebb feladatokra kellene korlátozni. Egy 2008-ban gyártott asztali számítógép például igen jelentős hatással lehet az áramszámlára, mivel az üzemben tartása sokkal többe kerül, mint egy hűtőszekrényé, fagyasztógépé vagy egy plazma-televízióé. Ma még sok cég és háztartás ennél sokkal régebbi modelleket is használ, ami még nagyobb energiafogyasztást jelent.

Az éjszakára bekapcsolva hagyott asztali számítógépek még akkor is 130 forintos pluszköltséget jelentenek naponta, ha készenléti üzemmódban vannak. Bár ez otthon is viszonylag sok felesleges kiadást jelent (éves szinten 48 ezer forintot), a vállalatoknál a sok gép miatt még kézzelfoghatóbb a pazarlás: az Intel számításai szerint egy olyan vállalat esetén, amelynél a huszonöt régebbi asztali számítógépből álló gépparkot az alkalmazottak saját lustaságuk vagy a szoftverfrissítések miatt nem kapcsolják ki éjszakára vagy a hétvégére, az ezzel kapcsolatos energiaszámla akár a 1,1 millió forintot is elérheti egy évben.

A chipgyártó szerint egy mai ultrabook üzemeltetése 2200 forintba kerül egy évben. A leggyakoribb laptopok egy kicsit nagyobb energiaigényűek, de még így sem haladja meg az áramfogyasztásuk a 4400 forintot évente. Az persze tény, hogy hiába az éves szinten 15-40 ezer forintos megtakarítás, egy használható sebességű új laptop beszerzése legalább 100-120 ezer forintba biztosan belekerül.

Forrás: HVG
Fotó: Intel /Különböző típusú számítógépek áramfogyasztása 5 óra használat alatt (forint)

 
2015. február 25. 09:54 | Még több informatika