image (2)

Elég 10 másodpercre a homlokhoz érinteni, és több fontos egészségügyi adatot is megmér az első tényleg működő orvosi trikorder.

A trikorder nevű eszköz először a Star Trek című sorozatban tűnt fel, és akkor persze csak a kamerák kedvéért működött. De mint annyi minden, amit egykor science fictionben álmodtak meg, mára ez az egészségügyi segédeszköz is valós termék.

image (3)

A Scanadu Scout nevű eszköz kitalálója egy Walter De Brouwer nevű belga üzletember, aki akkor került közelebb az egészségügy mindennapjaihoz, amikor fia egy balul sikerült esés következtében agykárosodást  szenvedett. Látván az egészségügyi rendszer problémáit – nem, Magyarországon nem járt –, a férfi úgy gondolta, hogy valóban szükség lenne egy olyan eszközre, amellyel a jelenlegi macerák nélkül és gyorsan meg lehet mérni néhány fontos egészségügyi adatot.

Míg De Brouwer személyes inspirációját a fia adta, az eszköz ötletét a már említett sci-fi sorozat. Ahogy a CNN-nek fogalmazott: “a Star Trek több egy egyszerű filmnél, maga volt az üzleti terv”. A tervet egyébként meg is haladta a Scanadu Scout fejlesztésére létrehozott cég, hiszen a Star Trek-béli trikordert a képernyőre álmodott űrhajók orvosi személyzete használta, addig a most létrehozott eszközt bárki használni tudja. A fejlesztők célja éppen ez volt: nagyjából olyan egyszerű legyen ellenőrizni az alapvető egészségügyi adatainkat, mintha csak ránéznénk az emailjeinkre. Erre már csak azért is van lehetőség, hiszen mindannyiunk zsebében nagyobb számítási teljesítményre képes eszköz lapul (az okostelefon), mint amennyivel a teljes NASA (!) rendelkezett az 1960-as években, amikor a Holdra küldték az első embert.

A Scanadu Scout egy meglehetősen kicsi szerkezet, melybe rengeteg érzékelőt pakoltak. (Csupán érdekesség, hogy az egyik alkatrésze ugyanaz a chip, amellyel a Marsot felfedező Curiosity végzi a begyűjtött minták elemzését.) A kis kütyüt mindössze 10 másodpercig kell a célszemély homlokához érinteni, és ez elég ahhoz, hogy megmérje a szívritmust (pulzust), a vérnyomást, a test felületi- és maghőmérsékletét, a véroxigénszintet, a légzésritmust, kirajzoljon egy teljes EKG-görbét és felmérje az érzelmi állapotot (a stressz szintjét) is. Az adatokat az okostelefonunkhoz Bluetooth-on át csatlakozó eszköz egy alkalmazásban jeleníti meg, itt tárolhatók, illetve tovább is küldhetők a mérési eredmények.

image (4)

Az eszköz tömeggyártásához 100 ezer dolláros közösségi tőkére volt szükség, de végül 1,6 millió dollár gyűlt össze az Indiegogón. A 199 dolláros (kb. 54 ezer forintos) Scanadu Scout orvosi eszközként való forgalmazásához már csak az amerikai egészségügyi hatóság jóváhagyására van szükség, a szervezet már vizsgálja a trikordert. Akik másfél éve beszálltak az indiegogós tőkegyűjtésbe, azok néhány napja már megkapták a Scanado Scout első darabjait, és az ő beszámolóik alapján az eszköz nem csak használható, hanem pontos adatokat is szolgáltat.

Forrás: HVG
Fotó:Scanadu

2015. február 17. 15:32 | eEgészségügy