20150203manything1

Ne dobja ki a levetett okosmobilját, mert az egy igazi kincs. Berakhatja a könyvespolcra biztonsági kamerának, a régi hifitornyot pedig netrádióvá alakítja. Még a GPS-t is kiválthatja vele az autóban.

Karácsonykor az okostelefon volt az egyik legnépszerűbb ajándék, ami azt jelenti, hogy egy sor régi készülék landolt a fiókok mélyén. Pedig a régi, hamar lemerülő, lassúcska okostelefon vagy táblagép egy csomó hasznos feladatot láthat még el.

A lakást is őrizheti a mobil

Mi a leghasznosabb dolog, amire egy régi mobiltelefont használhatunk? A lakás védelme. Egy húszezer forintos IP-kamerát is kiválthat a régi telefonunk a megfelelő applikációval, ha van otthon wifi a lakásban. Androidra és iOS-re is találtunk olyan alkalmazásokat, amelyek akár régi, elavult készüléken is elindulnak – ez Androidnál a 2.2-es, iOS-nél a 4.3-as vagy 6-os verziót jelenti.

Ha egy telefont szeretnénk otthoni biztonsági kameraként használni, leginkább az elhelyezés lesz nehéz, a kifejezetten az erre a célra szánt kamerákkal ellentétben a telefont nehéz úgy beállítani, hogy megfelelő szögben mutassa a lakást, hiszen nincsenek lábai. Egy-két ezer forintért azonban már lehet venni asztali mobiltartó állványt, ami segíthet az irányba állításban. Emellett még egy hosszabbítóra lehet szükség, hiszen a telefont folyamatosan töltőn kell hagyni, akkumulátorról ugyanis hamar lemerülne.

Akár egy régi iPhone 3GS is lehet biztonsági kamera például a Manything app segítségével. Regisztráció után a vállalat rendszerein keresztül bármikor hozzáférhetünk akár a munkahelyről az otthoni telefon kamerája által látott képhez, még videofelvételt is tud menteni a felhőbe a készülék. Az appnak azt is megadhatjuk, hogy ha mozgást érzékel, azonnal küldjön riasztást például e-mailben. A Manything szolgáltatásai jelenleg tesztüzemben futnak, ezért ingyenesek, nemsokára viszont csak legfeljebb egy kamera kezelése lesz díjmentes, az extra szolgáltatásokért néhány eurós havidíjat fognak szedni – áll az oldalon.

Régi androidos telefonokhoz az Alfred nevű appot érdemes használni, nekünk ez egy ötéves, 2.2-es rendszert futtató Motorola Defy telefonnal is tökéletesen működött. Pofonegyszerű használni: indításkor eldönthetjük, hogy az adott telefonról másik eszköz képét akarjuk nézni, vagy magát a telefont használnánk biztonsági kamerának. Ez utóbbi esetben a Google-fiókunkkal regisztrálhatunk a szolgáltatásra.

A másik készüléken ugyanezzel a fiókkal néző (viewer) módban lehet indítani az appot, ezzel a másik készülék kamerájának élőképét érhetjük el azonnal – hanggal együtt. Ez az app is képes mozgásérzékelésre és riasztásra, hamarosan pedig akár PC-s böngészőből is elérhető a felület.

Forrás: Origo
Fotó: Manything

2015. február 6. 13:42 | Digitális írástudás, Még több informatika