image (1)

A napokban ünnepelte tizedik születésnapját a Google Maps, s köszöntésül csokorba gyűjtöttünk néhány érdekességet, izgalmas funkciót e remek térképszolgáltatásból.

A Google Maps immár ott van számítógépünkön, telefonjainkon, tabletjeinken, szinte már nehéz elképzelni, hogyan is élhettünk nélküle. Pedig a Google ingyenes online térképszolgáltatása csak (vagy már?) tízéves (egészen pontosan február 8-án volt a születésnapja), azonban az elmúlt időszakban számos hasznos funkcióval bővült, és bizony sokkal-sokkal többet tud, mint bármelyik térkép.

Tudta például, hogy a Google Mapsben egy igen pontos, távolságmérésre alkalmas eszköz is rejlik, amellyel még akkor is lemérhető bizonyos szakaszok távolsága, ha nincsen köztük út? Hogy ez a funkció hogyan érhető el, hogy használható, arról ebben a cikkünkben írtunk.

A világ legcsodálatosabb, sőt legeldugottabb helyeit is bejárhatjuk ma már a térkép Street View (Utcakép) szolgáltatásában elérhető panorámaképek segítségével. Magyarországon adatvédelmi aggályok miatt elég sokáig nem lehetett használni ezt a rendszert, ám végül 2013 áprilisában nálunk is elindulhatott. De vajon azt tudja, hogy akár ön is készíthet Street View-t? Ráadásul nincs szükség hozzá különleges autóra, fejlett fotóberendezéseket tartalmazó hátizsákra, elég egy DSLR kamera, no meg egy androidos okostelefon. A további részletekről itt olvashatnak.

A régi korok, a történelem kedvelőinek igyekezett kedveskedni a Google, amikor a National Geographickal együttműködve fantasztikus történeti atlaszokat tett közkinccsé.

A térképeket a National Geographic szolgáltatta, a technikáról a Google gondoskodott Google Maps Engine platformjával. A Google persze másokkal is kötött partneri megállapodást, így most már számos történelmi, sőt egyéb szempontok alapján készített atlaszokat kínálTérképgalériája, és a különféle térképekhez akár a Google keresőjéből is könnyen eljuthatunk.

S ha már a történelem, a régi korok kerültek szóba, 2014 áprilisától egy igen különleges, időutazós funkció is a térképre került, amelynek köszönhetően megnézhető, hogyan is nézett ki régebben egy-egy kiválasztott helyszín (persze csak ha lefotózta a Google autója). A funkció elérésének mikéntjéről ebben a cikkünkben olvashatnak.

A Google Maps hamar megtalálta az utat a mobil eszközökre is, és igen gyorsan egyike lett a legnépszerűbb mobilos appoknak. Nem véletlen tehát, hogy a Google folyamatosan újabb és újabb hasznos funkciókkal egészíti ki. Januárban is volt egy igen hasznos frissítés, a mobil Google Mapsbe költözött újdonságokról itt írtunk.

A Google Maps vonatára jó pár cég felkéredzkedett, és saját ötleteikkel javítanak a térképen. Az Amplifon augusztusi megoldása például olyasvalamivel egészíti ki a Street View-s képeket, amelyek eddig nagyon hiányoztak ezekről: a környezet zajaival, hangjaival. Ráadásul 3D-s hanghatásokról van szó, így tényleg olyan az egész, mintha magunk is valóban a helyszínen lennénk. Ha ez a technika közelebbről is érdekli, olvassa el ezt az írásunkat.

A Google böngészőjébe is bekéredzkedtek a Google Maps űrből készített felvételei, az Earth View from Google Maps nevű Chrome bővítmény a megnyitott új lapokat indítja fantasztikus felvételekkel. A bővítményről itt olvashatnak részleteket.

A Show My Street szolgáltatás is a Google Mapset vette alapul, s ha kíváncsi arra, hogy milyen házban lakik valamelyik ismerőse, akkor elég a pontos címet begépelni az említett szolgáltatás keresőmezőjébe, és máris ott állhat (virtuálisan) az ismerős háza előtt. A szolgáltatásról további részleteket találhatnak ebben a cikkünkben.

Tavaly nyáron egy érdekes, a Google Mapsszel összefüggő játékot adott közre a Google: földrajztudásunkat tehetjük vele próbára. A Smarty Pins valóban remek szórakozást kínál, miközben persze tanít is. Eléréséről és a részletesebb szabályokról többet is megtudhat, ha elolvassa ezt a cikkünket.

Ha valaki úgy gondolná, hogy a Google online térképszolgáltatását – a nevéből adódóan – csak internetkapcsolattal érheti el, az bizony nagyot téved. Van ugyanis egy olyan program, amellyel egy pendrive-ra menthetjük a teljes Google Mapset, magunkkal vihetjük, és bármilyen gépen, akár netkapcsolat nélkül is kereshetünk rajta címeket. A programról itt írtunkrészletesebben.

Végül álljon itt egy egészen friss hír: az androidos Google Maps frissítése során a sávváltás (Lane Guidance) funkció immár 23 országra elérhető, s ebben Magyarország is benne van.

Ha pedig gyönyörködni szeretne a Google Street View-val felfedezhető csodálatos (és sokunk számára sajnos elérhetetlen) helyekben, akkor ezekből a cikkeinkből válogasson.

Forrás: HVG
Fotó:Google

2015. február 16. 16:09 | Még több informatika