stockfresh_1899556_security---lock_sizeXS

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) elérhetővé tett kilenc blokkolt hírportált az általa összeállított “internet ellenségei” listán szereplő 11 országban – közölte csütörtökön a jogvédő nemzetközi újságíró-szervezet.

 A Collateral Freedom akciót az internetcenzúra elleni világnapon hirdette meg a párizsi székhelyű szervezet. “Idén újabb jelentés közzététele helyett inkább akcióba léptünk” – hangoztatta Grégoire Pouget, a szervezet médiával foglalkozó új felelőse a Le Monde című napilapnak. A szervezet 2008 óta mindig ezen a napon hozta nyilvánosságra az “internet ellenségeiről” szóló jelentését. “De nem ez fogja arra késztetni Kínát, hogy lebontsa a nagy tűzfalat, az internetes cenzúrarendszerét. Ezért úgy döntöttünk, hogy megtesszük inkább mi magunk” – tette hozzá a jogvédő.

A technika lényege hogy a listán szereplő 11 országban (Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Irán, Kazahsztán, Kína, Kuba, Oroszország, Üzbegisztán, Szaúd-Arábia, Türkmenisztán, Vietnam) újra elérhetővé tettek kilenc blokkolt hírportált úgynevezett tüköroldalak létrehozásával. Olyan, felhőalapú infrastruktúrára épülő virtuális szervereken, mint az Amazon, a Microsoft, a Google, a blokkolt oldalak tökéletes másolata érhető el.

Az RSF már 2012-ben is próbálkozott ezzel a megoldással, de az érintett országok hatóságai akkor a tüköroldalakat is elérhetetlenné tették. A jogvédő szervezet ezért most másféle stratégiát választott, állítása szerint blokkolhatatlan tüköroldalakat hozott létre.

A tükröket olyan szervereken tárolják, amelyeknek a szolgáltatásait az érintett országoknak a vállalatai is használják, ilyen például az Amazon, a Google, a Microsoft, vagyis az oldalak blokkolásához a szolgáltatók összes oldalát le kellene tiltani.

“A felhő infrastruktúrát kínáló nagy szolgáltatók elérhetetlenné tételével pedig az érintett országok több ezer olyan technológiai vállalatot is megfosztanának az elérésüktől, amelyek rendszeres felhasználók” – hívta fel a figyelmet az RSF. “A tüköroldalak blokkolásának költsége pedig gazdaságilag és politikailag is nagyon sokba kerül az internet ellenségeinek” – tette hozzá az RSF, amely a stratégiát 2013-ban kidolgozó kínai GreatFire szervezettel közösen indította el az akcióját. Vagyis a blokkolás technikailag most is megoldható, de az RSF bízik benne, hogy mostantól nem mer hozzá folyamodni az említett 11 ország.

A kilenc blokkolt hírportál: a Grani.ru Oroszországban, a Fergananews Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban, a The Tibet Post és a Mingjing News Kínában, a Dan Lam Bao Vietnamban, a Hablemos Press Kubában, a Gooya News Iránban, a Gulf Center for Human Rights az Egyesült Arab Emírségekben, valamint a Bahrain Mirror Bahreinben és Szaúd-Arábiában.

Forrás: hirado.hu