??????????????????????????????????????????????????

A Digitális Magyarország program célja, hogy 2018-ig, de legkésőbb 2020-ig mindenhol szélessávú, legalább 30 Mbit/s-es internet legyen elérhető valamennyi háztartás számára, a fejlesztés első fázisa Nyíregyházán valósul meg – mondta az M1 Ma reggel című műsorában az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

A kormány 2014 végén hozott döntést az országos program elindításáról – idézte fel Solymár Károly, hozzátéve: azt ismerték fel, hogy „ha lemaradunk a digitális versenyben, ha nincs hálózat, nincsenek szolgáltatások, digitális készségek”, akkor a gazdasági fejlődés nem lesz fenntartható.

Az internet az egyik legfontosabb eleme a programnak, ezért kiemelt cél, hogy 2018-ig az egész országban mindenhol valódi szélessávú, de legalább 30 Mbit/s-s internet legyen elérhető mindenki számára – húzta alá. Jelenleg a háztartások 10 százalékának semmilyen vezetékes internet nem áll rendelkezésére, az érintettek akkor sem tudnának előfizetni, ha szeretnének, továbbá másfélmillió háztartásban nincs a kor követelményének megfelelő internet – ismertette.

Az infrastruktúra kiépítéséhez európai uniós források és a piaci szereplők beruházásai szükségesek – mondta Solymár Károly. Nyíregyházán éppen a Magyar Telekom részéről érkezett felajánlás: 7000 háztartást kapcsolnak be a szolgáltatásba vezetékes megoldással „még a legeldugottabb helyeken is”. A fehér foltok területi eloszlását érintő kérdésére válaszolva elmondta: a probléma országos.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy bár elő kell segíteni a szolgáltatók versenyét, az előfizetések árában az elmúlt években jelentős csökkenés történt, azaz most „nem ez a legnagyobb gát”. Az uniós források és a szolgáltatók saját akarata, beruházásai mellett szükséges a szabályozási akadályokat is leépíteni, kevesebb bürokráciával, rövidebb határidőkkel egyszerűbb kell tenni az építkezéséket – mondta el az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár az M1 adásában. A felvétel ide kattintva tekinthető meg.

 

Forrás: hirado.hu
Fotó: KIFÜ

2015. március 20. 10:35 | Digitális írástudás, eBefogadás