Chalkboard - Information Technology

Megnyitotta kapuit a látogatók előtt hétfőn a németországi Hannoverben a CeBIT, a világ legnagyobb szabású számítástechnikai szakkiállítása, amelynek fő témája a gazdaság digitalizációja.

A vásár mottója a “d!conomy” kifejezés, amely két angol szó, a digital (digitális) és az economy (gazdaság), és egy felkiáltójel összekapcsolásával jött létre, és – amint Angela Merkel kancellár a vasárnap esti megnyitó beszédében rámutatott – arra utal, hogy egyre inkább a digitális átalakulás határozza meg a gazdaság fejlődését.

A jövő az analóg gazdasági, üzleti folyamatok digitalizációja felé mutat, a gyártástól az értékesítésig, és “hamar eltűnik a piacról, aki nem lép időben” – emelte ki Dieter Kemp, a német informatikai vállalkozások szövetsége, a Bitkom elnöke.

A szervezet kimutatása szerint tavaly a német informatikai szektorban 26 ezer új állás jött létre, holott az év elején csak 10 ezres bővülésre számítottak. Az informatika jelentőségének a gazdaság valamennyi ágazatában tapasztalható gyors növekedése révén 2015 végén várhatóan 990 ezer ember dolgozik majd az információs technológiával foglalkozó német cégeknél, a bevételük pedig éves szinten 1,5 százalékkal 155,5 milliárd euróra emelkedik a Bitkom új előrejelzése alapján.

Németországnak “nagyobb digitális szuverenitásra” van szüksége, ami azt jelenti, hogy a cégek rendelkeznek a működésükhöz, fejlődésükhöz leginkább szükséges technológia tulajdonjogával, és így nem kerülnek informatikai, technológiai “függőségbe” – hangsúlyozta a Bitkom vezetője. A digitális szuverenitás biztosításához politikai támogatásra van szükség, mert jelentős változtatásokat kell véghezvinni a szabályozásban a szerzői jog, a versenyjog, az adójog, az adat- és a fogyasztóvédelem, a távközlés és a médiajog területén – tette hozzá Dieter Kemp.

A péntekig tartó vásár egy másik kiemelt témája a dolgok internete” néven ismert terület, vagyis az eszközök, gépek, berendezések kommunikációs hálózatba szerveződése. Ennek jelentőségét mutatja egyebek között, hogy a Deutsche Telekom a vásáron bemutatja a Canyon nevű kerékpárgyártó céggel kifejlesztett “okos kerékpár” modellt, amely egyebek között jelzi használójának, ha valamely alkatrész elhasználódott és cserélni kell, és súlyos bukás esetén automatikusan segítséget hív.

A CeBIT-en 70 országból 3300 kiállító mutatkozik be. A kiemelt vendég Kína, amely az informatikában, információs technológiában is egyre inkább megkerülhetetlen szereplő. Ezt mutatja például Jack Ma, az Alibaba online áruház alapítójának pályafutása; az egyszerű angoltanár az ezredforduló óta a távol-keleti ország leggazdagabb emberévé vált, és a vasárnap esti hannoveri ünnepségen Angela Merkellel együtt nyitotta meg a világ vezető számítástechnikai vásárát.

Forrás: hirado.hu

2015. március 17. 10:01 | eGazdaság, Haladó