afrika

Nemrégiben két, különösen érdekes előadást hallottam a TED-en az afrikai kontinens információs technológiai fejlődésének irányáról. Mindkét előadás egyik legfontosabb konklúziója az volt, hogy kevés anyagi befektetéssel, de kiváló ötletekkel, alternatív technikai megoldások keresésével sokféle társadalmi problémát lehet megfelelően kezelni.

Andrew Bastawrous egy szemsebész, kutató és feltaláló, aki jelenleg Kenyában dolgozik. Munkájában a motivációs tényezőt az jelenti, hogy a világon 39 millió ember vak, pedig a többségüknél nem kellene, hogy így legyen! Ezek az emberek olyan betegségektől veszítették el a látásukat, amelyek teljes mértékben gyógyíthatók lennének. Mégsem jutnak kezeléshez. Első lépésként Bastawrous irányításával betanítottak egy 15 fős csapatot, létrehoztak számos klinikát 150 ezer dollárnyi költségráfordítással az afrikai Nagy-hasadékvölgyben (Great Rift Valley). Tették mindezt annak érdekében, hogy kutathassák, milyen betegségek vezetnek el a kenyai lakosság jelentős mértékű látásvesztéséhez. Az állandósult áramkimaradások azonban akadályozták a high-tech felszerelés működését, ezért alternatív megoldást kellett találni. Benzinnel működő generátorra váltottak, így üzemeltették tovább az eszközöket. Még mindig nagyon sok volt azonban azok aránya, akik nem jutottak a klinikára, így kezelni sem lehetett őket. Új ötlet született a megoldás érdekében.

abted

Tudnunk kell ehhez azt is, hogy Kenyában és a Szahara területén szinte mindenkinek van mobiltelefonja. Arra gondoltak tehát, hogy lehetne-e a mobil technológiát hasznosítani valamilyen módon a szemészeti ellátás érdekében?  És erre válaszként megszületett a Peek (=kandikál) okostelefon applikáció. Ezzel az alkalmazással felszerelkezve az egészségügyi dolgozók mennek el a nagyobb közösségekhez, a potenciális betegekhez. Ilyen módon szükségtelenné válik a hagyományos kórházi berendezés helyszínre szállítása. A Peek segít a diagnózis megállapításában, még egy pár hónapos csecsemő esetében is! Arra is ügyelnek, hogy tapasztalataikat ne orvosi zsargonban osszák meg a betegekkel, hanem közérthetően. A vizsgálat végén egy látás-szimulátorral megnézik, hogyan lát a vizsgált személy – összevetve a valósággal.

Ezek után következik a legnagyobb kihívás, megállapítani a szembetegség okát – hozzáférve a szem belsejéhez. Kifejlesztettek egy okostelefonhoz csatlakoztatható eszközt, amely mindössze 5 dolláros költségen (3D nyomtatással) előállítható, és amely képes kiváló minőségben megmutatni a szem hátsó részét, benne a retinát.

A retina rengeteg adattal rendelkezik a test egészségi állapotáról, ezért különösen fontos a vizsgálata. Ezt a vizsgálatot bárki el tudja végezni ezzel az okostelefonra csatolható tartozékkal! Az eredmény pedig ugyanolyan megbízható, mintha klinikai kamerával készült volna. Egyetlen egészségügyi dolgozó egy kerékpárral, és egy napelemes hátizsákkal felszerelve (az okostelefon feltöltéséhez) elláthatja nap mint nap ezt a munkát 500 dolláros költségráfordítással. Andrew Bastawrous előadását sok filmrészlettel illusztrálta. Angolul elmondott beszédét magyar nyelvű szinkron felirattal megtekinthetjük itt:

http://www.ted.com/talks/andrew_bastawrous_get_your_next_eye_exam_on_a_smartphone?language=hu

Toby Shapshak: Nem kell hozzá app!

pbs

Toby Shapshak, a Stuff Magazine kiadója és információtechnológiai szakújságírója több meghökkentő kijelentést is tett az afrikai kontinensről a TED-en elhangzott előadásában.

Érdemes elmondani róla, hogy johannesburgi születésű. A Dél-Afrikai Köztársaság mint tudjuk, hihetetlenül gazdag nemesfém-lelőhelyekben. Véleménye szerint azonban a jelen aranyát már nem az ásványkincsek jelentik, hanem a mobiltelefonos technológia és a készülékek sokoldalú felhasználhatósága. És itt a legegyszerűbb mobileszközökre gondoljunk, ne a különféle generációs okostelefonokra!

Hogy rádiónak, zseblámpának is lehet használni, és akár internetezhetünk, levelezhetünk vele – ez nem újdonság olvasóink számára. Azt is tudjuk, hogy az egyszerűbb, régebbi mobilkészülékek akkumulátora jóval hosszabb üzemelési idejű, tehát megbízhatóbb a használata.

Idézzünk fel néhány speciálisan afrikai alkalmazási módot Shapshak előadásából:

  • Pénz utalása közvetlenül a mobiltelefonról: számlák befizetése, a gyerek tandíjának rendezése, stb. Kenya GDP-jének 40 %-a folyik keresztül az M-Pesán, ilyen egyszerű telefonokon keresztül.
  • Az orvosságok dobozára nyomtatva szerepel egy kód. Ezt a kódot elküldve SMS-ben megérkezik a válasz, érvényes-e még a gyógyszer szavatossága.
  • iCow nevű mobiltelefonos szolgáltatás a tehéntartással és tejtermeléssel kapcsolatban. Érdemes megjegyezni, hogy a tejipar Kenyában egy 463 millió dolláros üzletág, tehát nagy jelentőséggel bír a hatékony és eredményes gazdálkodás.

Az angolul elmondott előadás magyar nyelvű szinkronfeliratra van beállítva: http://www.ted.com/talks/toby_shapshak_you_don_t_need_an_app_for_that?language=hu

Afrikát a világűrből készült fotók alapján gyakran nevezik sötét kontinensnek. Hiszen itt nem látható világítás olyan mértékben, mint a fejlettebb országokban, mivel rendkívül drága a villanyáram előállítása az adott körülmények között. Ez a hasonlat azonban Toby Shapshak szerint nem fedi a valóságot. Véleménye szerint Afrika ma az innováció térképe. Az életben adódó problémákra sok esetben a mobiltechnológián alapuló megoldásokat keresnek, mivel általánosan elterjedt, olcsó, és megbízhatóan működtethető. Utalt közgazdászok azon vélekedésére is, hogy Afrika most van azon a ponton, ahol Kína gazdasági fejlődése beindult. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Az angolul elhangzó beszédhez magyar szinkronfelirat vanbeállítva: http://www.ted.com/talks/toby_shapshak_you_don_t_need_an_app_for_that?language=hu#t-121563

Forrás: Szilassi Andrea, eTanácsadó, www.ted.com
Fotók: www.ted.com, Google

2015. március 3. 15:24 | eEgészségügy, eGazdaság, Még több informatika